Hlavní obsah

Hospodský ve Zlíně zasadil strom Živnostník. Oblepuje ho účtenkami EET

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tématem číslo jedna se v posledních dnech mezi hosty i personálem zlínské restaurace Zelenáčova šopa stala elektronická evidence tržeb (EET). Při vstupu do hostince hlásil plakát několik dnů, že majitel Martin Juřík nechává restauraci ve čtvrtek od 11 do 18 hodin zavřenou, i když běžně zde hostům vaří obědové menu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Štamgasti ze Zelenáčovy šopy ve Zlíně nechávají účtenky v restauraci, píší na ně vzkazy související se zavedením EET.

Článek

„Prostě bych chtěl jen v klidu pracovat, uživit sebe a svou rodinu,“ řekl Právu  majitel Zelenáčovy šopy Martin Juřík.

„Připojuji se protestně ke Svátku soukromého podnikání,“ oznámil hospodský, který má na čepu pokaždé osm druhů piv a má na výběr ze šesti meníček a dalších několika minutek.

Stále nové nesmyslné zákony

„K protestu mne vede jediná věc, a to neustále bující byrokracie, EET a spousta dalších povinností plynoucích ze stále nově se tvořících a upravujících nesmyslných zákonů, pro které přestávám mít čas se věnovat hlavně tomu, proč jsem se před pětadvaceti lety stal živnostníkem,“ vysvětlil Juřík.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Strom Živnostník

„Živím se bez pomoci státu, bez nároku na dovolenou, bez placených dnů pracovní neschopnosti v době nemoci, s vědomím všech rizik a neočekávaje žádnou podporu a nejspíše ani žádný důchod. Prostě bych chtěl jen v klidu pracovat, uživit sebe a svou rodinu,“ dodal.

Ve víře v lepší zítřky „zasadil“ v restauraci během čtvrtečního odpoledne symbolicky strom vytvořený z trámu. Původně jej chtěl nazvat „Bureš“.

K protestu mne vede jediná věc, a to neustále bující byrokracie
Martin Juřík, hospodský

„Ale je to škaredé slovo pro strom, proto jej nazveme Živnostník. Budeme jej oblepovat účtenkami, které tu nechají hosté. Čas ukáže, jak silnou vrstvu papíru jsme museli zlikvidovat kvůli dalším kontrolám. Účtenky tak budou symbolizovat byrokracii, která ten strom nazvaný Živnostník neustále svírá,“ poznamenal hospodský.

Hosté píšou vzkazy ministru financí

Účtenky už se hromadí v restauraci od posledních listopadových dnů. Juřík totiž spustil systém už před několika dny. Lidé si je domů neberou, naopak na ně píší někdy až nelichotivé vzkazy směrem k ministerstvu financí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

EET se tak nelíbí ani štamgastům, kteří, jak tvrdí, přijdou například o své papírové účtenky s tak typickým „žebříkem“ za množství vypitých piv.

Stát ho donutil investovat desítky tisíc

Už nyní navíc museli přetrpět určité zdražení.

„Zdražili jsme už před pár dny, polévku asi o tři koruny, hlavní jídlo zhruba o pět korun. Čas ukáže, jestli nebudeme muset dále zdražovat,“ sdělil Juřík, který investoval desítky tisíc do nového systému elektronické pokladny.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Kvůli EET už ukončila živnost jeho partnerka, která provozovala při Zelenáčově šopě kuchyň.

„Živnost ukončila, protože bychom museli pořizovat dvě kasy. Budu se snažit restauraci provozovat dál s kuchyní, chci to zachovat,“ řekl Juřík.

Hosté mu stále chodí. „On vlastně člověk ani nemá kam jinam utéct, všichni provozovatelé jdou podobným směrem,“ domnívá se hospodský.

K protestu „Nechceme EET, 1. 12. zavřeno” se měly připojit stovky hospod. Už ve středu začal měsíční happening „Koruna státu”, v jehož rámci mají občané posílat státu symbolickou korunu a vyžádat si potvrzení o přijetí daru.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Na sobotu pak Asociace podnikatelů a manažerů svolává na pražské Václavské náměstí shromáždění „Za svobodu podnikání, proti EET“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Část tržeb z EET možná půjde zatajit

S tím, jak se blíží spuštění elektronické evidence tržeb (EET), přibývá nabídek, které na EET odkazují. Buď se jedná o oficiální pokladní systémy postavené na...

Výběr článků

Načítám