Hlavní obsah

Horníci Dolu Paskov jdou do stávky

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Horníci Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku budou v pondělí stávkovat proti zrušení zákona, který jim do konce letošního listopadu zaručoval řadu sociálních výhod v případě odchodu ze šachty ze zdravotních důvodů.

Foto: Petr Hejna

taneční show

Článek

O tom, že do podzemí zfárají o půl hodiny později, rozhodli odboráři z Dolu Paskov minulý týden v anketě a konečné rozhodnutí padlo po neúspěšném nedělním jednání s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem.

"Chtěli jsme po panu ministru znát důvody tak bleskového rozhodnutí. On se nám za rychlost zrušení zákona omluvil s tím, že nepočítal, že to půjde tak rychle. To ale neřeší situaci, od stávky nás neodradil," řekl předseda odborů Dolu Paskov Josef Nejezchleba.

Nejezchleba upřesnil, že pondělní stávka začne o půl šesté, kdy má zfárat ranní směna, a potrvá půl hodiny. "Shromáždíme se na chodbě, kde si vysvětlíme stanoviska a vyjádříme se, jak si to představujeme dále," uvedl Nejezchleba.

Ostatní doly se nepřipojí

Odboráři se teprve ve středu dozvěděli, že ministerstvo práce a sociálních věcí zrušilo vyhlášku z roku 1991, která horníkům při odchodu ze šachty ze zdravotních důvodů zaručovala odstupné, dorovnání platu po dobu až jednoho roku a až tři platy při přechodu z podzemního na povrchové pracoviště. Vyhláška, která přestává platit v neděli 30. listopadu, byla podle ministerstva v rozporu se zákoníkem práce.

Ostatní doly v ostravsko-karvinském revíru se ke stávce nepřipojí. Odboráři z jiných šachet však připravují proti postupu ministerstva podpisovou akci.

Reklama

Související témata:

Související články

Horníci chtějí stávkovat a bojkotovat ČSSD

Hodinovou výstražnou stávkou a bojkotem ČSSD pohrozili ve čtvrtek předáci Odborového svazu hornictví. Nelíbí se jim, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk...

Výběr článků

Načítám