Hlavní obsah

Holický skončil ve funkci ředitele Lesů ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) odvolal v pondělí ředitele Lesů ČR Jiřího Holického. Stalo se tak na jeho vlastní žádost. Státní podnik dočasně povede jeho výrobně technický ředitel Vladimír Dolejský. Nový ředitel by měl být znám do konce tohoto roku. Při jeho výběru hodlá ministerstvo spolupracovat s personální agenturou ISG Personalmanagment.

Článek

"Jiřího Holického jsem odvolal na jeho vlastní žádost. Jeho důvody jsou osobní,"  uvedl ministr Petr Gandalovič. Server týdeníku Euro však informoval, že hlavním důvodem byly neshody s ministerstvem zemědělství o manažerském řízení podniku.

Holický byl od letošního února pověřen řízením LČR po rezignaci svého předchůdce Františka Koníčka. Řádně podnik řídil od dubna. "Jeho management měl za úkol zejména urychlit likvidaci následků orkánu Kyrill, zpracovat dlouhodobou obchodní strategii Lesů ČR a stabilizovat a vyrovnat vztahy v celém lesnickém sektoru," uvedlo ministerstvo k působení Holického.

Výběrové řízení na generálního ředitele bude vypsáno do konce týdne, uvádí se dále v prohlášení ministerstva. S jeho výběrem bude pomáhat personální agentura ISG Personalmanagement. Nový ředitel by měl být jmenován do konce roku.

Ředitel největší české lesnické firmy CE Wood Ivan Doubrava upozorňuje, že výměny generálních ředitelů k řešení budoucího fungování LČR nikam nevedou. "Je třeba začít se zásadní diskuzí o postavení a spravování LČR. Až s tím bude obecný souhlas, je možné hledat manažerský tým," řekl Doubrava.

Problém je transparentní vypsání tendrů

Hlavním problémem podniku je vypisování tendrů, které je řadou lesnických firem označováno jako neprůhledné a nekvalitní. V současnosti Lesy ČR vyhodnocují tendry na lesnické práce pro roky 2008 - 2010 v hodnotě téměř 11 miliard korun a vítězové by měli být známi do konce listopadu.

Holický byl za poslední čtyři roky čtvrtým generálním ředitelem LČR, kterým patří polovina lesů v zemi a hodnota jejich majetku se pohybuje kolem 70 miliard korun.

Výměny manažerů LČR začaly v září 2003, kdy tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas odvolal dlouholetého šéfa LČR Jiřího Olivu a novým jmenoval Kamila Vyslyšela. Vyslyšel pak vypsal kontroverzní tendry, které vyvolaly mezi lesnickými firmami velkou nevoli. S tendry, z nichž některé označily za chybné i Evropská komise a český antimonopolní úřad, se pak potýkali i Vyslyšelovi nástupci Vladimír Blahuta, František Koníček a Jiří Holický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám