Hlavní obsah

Hněv a odpor, to cítí vůči Německu drtivá většina krizí postižených Řeků

Novinky, pit
Atény

Obyvatelé krizí zmítaného Řecka pohlížejí na Německo a jeho obyvatele s převažující dávkou negativismu. A to i přesto, že země s nejsilnější ekonomikou eurozóny je zároveň i největším řeckým mezinárodním věřitelem. Uvedla to agentura AP s odkazem na průzkum institutu VPRC, který vyšel v časopise Epikaria.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Řekům se nelíbí, že Německo důsledně tlačí na realizaci dalších úsporných opatření v souvislosti s nezbytnými reformami. Řecká vláda z tohoto důvodu musí provádět důslednou politiku utahování opasků, která se ve společnosti setkává se značně negativní odezvou.

Očekává se další vlna masivního propouštění ve státním sektoru, v letošním roce by zde mělo přijít o práci až 15 000 lidí. Nezaměstnanost dosahuje astronomické výše nad 20 procenty, výrazná je zejména mezi mladými lidmi. Řekové pociťují nedostatek financí, z čehož plyne pochopitelně slabá kupní síla.

Celkem 41 procent respondentů uvedlo na dotaz, jaké jsou jejich pocity vůči Německu, odpověď ve spojitosti se slovy „hněv“, „rozhořčení“ a „vztek“. U dalších 30 procent se jednalo o charakteristiku vyjádřenou slovy „zklamání“, „strach“ a „odpor“. Pouze 8,6 procenta odpovědí se neslo v pozitivním duchu.

Dohromady 79 procent Řeků uvedlo, že roli Německa v rámci Evropy považují jako negativní. Dokonce ještě více respondentů, konkrétně 81 procent, se vyjádřilo kriticky k osobě kancléřky Angely Merkelové.

Průzkum proběhl ještě před úterním schválením druhého záchranného balíku na bruselském zasedání čelných představitelů eurozóny ve výši 130 miliard eur (asi 3,25 biliónu korun), který má odvrátit řecký bankrot. Navíc soukromí investoři „dobrovolně“ vymění řecké dluhopisy za jiné s nižší hodnotou a s pozdější splatností. Tímto krokem banky a další soukromí věřitelé přijdou přibližně o 107 miliard eur (asi 2,7 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám