Hlavní obsah

Hitachi zavře u Žatce továrnu na televizory

Právo, Novinky, Tomáš Holý, svj
Aktualizováno

Společnost Hitachi Home Electronics, výrobce plazmových televizorů, ukončí ke konci března výrobu v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Ke konci dubna tak přijde zřejmě o práci všech 800 pracovníků. Firma v tiskové zprávě uvedla, že důvodem je ztráta z výroby plazmových televizorů. Zaměstnanci se o ukončení výroby dozvěděli v pátek.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Hitachi patří mezi největší společnosti světa

Článek

"Toto rozhodnutí zřejmě povede ke zrušení všech 800 pracovních míst ve společnosti Hitachi Home Electronics ke konci dubna 2009. Všichni zaměstnanci dostanou odstupné v plné výši dle kolektivní smlouvy s OS KOVO," uvedla společnost. 

Výkonný ředitel Hitachi Home Electronics John Conlon uvedl, že společnost lituje ukončení výroby, ale kvůli současné ekonomické situaci v Evropě nenašla jinou alternativu než ukončení provozu.

Japonský konglomerát Hitachi:
V uplynulém fiskálním roce končícím 31. března 2008 se celoroční ztráta Hitachi zvýšila o 77 procent na 58,1 miliardy jenů (devět miliard korun) kvůli slabému prodeji plazmových televizorů v USA. Tržby společnosti stouply téměř o deset procent na 11,2 biliónu jenů. Ve finančním roce, který skončí v úterý 31. března, firma počítá s rekordní ztrátou 700 miliard jenů (přes 170 miliard Kč).
Zdroj: ČTK

Firma vrátí dotace

"Společnost Hitachi si velice váží veškeré podpory a investičních pobídek, které jsme získali od státu v době vstupu do České republiky. Nebylo možné předvídat tak rapidní změnu ekonomické situace. Společnost Hitachi navrátí státu obdržené dotace a investiční pobídky a splatí veškeré své závazky,“ dodal Conlon.

Firma Hitachi Home Electronics Czech byla založena 15. července 2006.

Podle zákona o investičních pobídkách musí společnost, která nesplní své závazky vůči státu veškerou čerpanou podporu vrátit. "Hitachi Home Electronics Czech bude muset vracet všechny pobídky, které čerpala. Celkem je to 252 miliónů korun,“ řekl Právu Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Japonská firma podle něj získala v Česku investiční pobídku 160 miliónů korun na vytvoření nových pracovních míst a 23 miliónů na školení a rekvalifikace. Mezi další podporu státu patřila také zvýhodněná cena pozemku v zóně, kterou stát investorovi snížil o zhruba 2,3 miliónu eur (asi 69 miliónů Kč).

Hitachi v Triangle podle informací MPO celkem proinvestovala 1,733 miliardy korun, původní plány Japonců přitom počítali s investicí ve výši dvou a půl miliardy Kč. 

Nezaměstnanost roste

Uzavření Hitachi se mimo jiné promítne v míře nezaměstnanosti, která v posledních měsících rychle roste. Podle únorových statistik je v Česku bez práce již 429 tisíc lidí. Průměrná míra nezaměstnanosti je tak 7,4 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám