Hlavní obsah

Historie Dolu Lazy se po 127 letech uzavírá, OKD příští týden ukončí těžbu

– Orlová
Právo, Pavel Karban

Už jen 10 dní a těžba černého uhlí na Dolu Lazy v Orlové na Karvinsku po 127 letech skončí. Těžební společnost OKD už totiž dostala ze země na povrch veškeré uhlí, které šlo za stávajících podmínek vytěžit.

Těžba na Dolu Lazy skončíVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Důvodem ukončení těžby je vytěžení ekonomicky rentabilních zásob černého uhlí. Vše, co jsme si naplánovali, jsme vytěžili. Bohužel nemáme další finanční prostředky na to, abychom investovali do nových slojí, protože to jsou mnohamiliardové investice po dobu několika let a další desítky nebo stovky milionů korun jako udržovací náklady. Tyto prostředky společnost OKD nemá, proto jsme vytěžili poslední zbytky a historie Dolu Lazy končí,“ potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

S výstavbou Dolu Lazy, tehdy pod jménem Nová jáma, se začalo v roce 1890. O dva roky později začala těžba. V roce 1950 byla šachta přejmenována na Důl A. Zápotocký a v roce 1991 na Důl Lazy. Ve čtvrtek 28. listopadu se historie dolu uzavře tím, že na povrch vyjede poslední vozík. „Je to vlastně po téměř 130 letech jeho existence, za tu dobu se na Lazech vytěžilo bezmála 146 milionů tun kvalitního černého uhlí,“ podotkl mluvčí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Operátor na Dole Lazy.

O ukončení těžby rozhodlo už na konci loňského roku představenstvo OKD. Firma se tak mohla připravit na útlum těžby.

Jen čistá energie. Evropská investiční banka přestane investovat do uhlí, ropy a plynu

Ekonomika

„V současné době dotěžuje ty poslední zbytky plánovaného černého uhlí asi 240 horníků, pár desítek lidí pracuje na povrchu. Nicméně potom budou převedeni do zbývajících částí karvinského revíru. Na útlumu a likvidaci dolu se bude podílet asi 100 zaměstnanců,“ nastínil Čelechovský a odmítl, že by OKD někoho kvůli ukončení těžby na Dolu Lazy propouštěla. „Máme naopak nedostatek kvalitních specializovaných hornických profesí,“ ujistil. Část zaměstnanců se přesune do jiných částí revíru, zhruba stovka jich bude pracovat na útlumu dolu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Těžba na Dolu Lazy.

Útlum dolu, včetně likvidace velké části budov na povrchu, by měl trvat do roku 2023. Po ukončení těžby na Lazech bude mít OKD poslední čtyři činné doly ČSM-Sever, ČSM-Jih, ČSA a Darkov. Jak dlouho se bude těžit tam, zatím společnost neřekla. „Připravujeme nový střednědobý plán, jakmile bude zpracován a schválen vlastníky, ohlásíme, jaký bude další výhled OKD,“ popsal mluvčí Čelechovský.

Ve společnosti OKD pracuje aktuálně zhruba 6300 vlastních zaměstnanců a asi 2000 pracovníků dodavatelských firem.

Reklama

Související témata:

Související články

Havlíček: Bez jádra to bude uhlí

Aby Česko mělo dostatek elektřiny i po roce 2040, bude muset obnovit stávající jaderné bloky v Dukovanech. Jinak nemůže splnit plán ústupu od uhelných...

Výběr článků

Načítám