Hlavní obsah

Hádka o ceny ohrožuje snahy o levnější roaming

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Socialističtí poslanci Evropského parlamentu hrozí, že ještě v prvním čtení zablokují snahy o snížení cen za volání mobilním telefonem v zahraničí (roaming). Poslancům socialistické frakce EP se nelíbí, že členské státy prosazují podstatně mírnější snížení cen než europoslanci. Informoval o tom týdeník European Voice.

Článek

"Dokud nedosáhneme dobré dohody, která ochrání spotřebitele, budeme uvažovat o zablokování dohody v prvním čtení," uvedl europoslanec Joseph Muscat. Hlasování v prvním čtení se uskuteční 9. května na miniplenárním zasedání v Bruselu. Pokud by se parlament shodl a návrh by v prvním čtení prošel, nařízení regulující ceny roamingu by mohlo začít platit v červnu, jak o to usiluje Evropská komise a německé předsednictví EU.

Takový scénář však zatím vůbec není jistý. Hospodářský výbor parlamentu schválil, že regulované ceny mají platit automaticky pro všechny zákazníky, aniž by o ně museli žádat. Státy naopak navrhují, aby zákazníci mobilních operátorů museli žádat o přechod na tarif, který snížené ceny zahrnuje.

Obě strany se však liší i ve výši poplatků. Parlament chce nejvýše 40 eurocentů (necelých 12 korun) za odchozí hovory ze zahraničí a 15 centů (asi 4,20 korun) za hovory příchozí.

Aby cenová regulace mohla začít platit co nejdříve, je nutné, aby se dohodly státy, parlament i komise.  Pokud by se dohody dosáhnout nepodařilo, mohli by europoslanci dostát svým hrozbám a posunout návrh jen do druhého čtení. To by znamenalo, že by se snížení cen za roaming odsunulo o několik měsíců.

Operátoři se nevzdávají

European Voice však cituje diplomatické zdroje, podle nichž jsou šance na dohodu slušné. Maximální možná cena za odchozí hovor by se prý mohla pohybovat kolem 50 eurocentů, tedy necelých 15 korun.

Podle Davida Pringla z asociace GSMA, která zastupuje řadu mobilních operátorů, je však tato hranice příliš nízká. Podle něj by si operátoři přáli vidět poplatky u odchozích hovorů na 65 eurocentech (více než 18 korun) a u příchozích na 35 eurocentech (zhruba deset korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Snížení cen roamingu schválil výbor EP

Klíčový výbor Evropského parlamentu schválil ve čtvrtek návrh, který má zajistit pokles roamingu. Volání mobilní telefonem ze zahraničí do další země by mělo...

Státy EU chtějí udržet drahý roaming

Ministři členských států EU se pokoušejí zmařit naděje občanů, že již od letošního léta se bude volat mobilním telefonem v zahraničí levněji. Zatímco Evropský...

Výběr článků

Načítám