Hlavní obsah

Guvernér afghánské centrální banky emigroval do USA, bojí se o život

Kábul

Guvernér afghánské centrální banky Abdal Kádir Fitrat odcestoval do USA a tam oznámil svou rezignaci. Prohlásil přitom, že v Afghánistánu to učinit nemohl, protože mu tam jde o život. Důvodem je podle stanice Al-Džazíra jeho zapojení do vyšetřování skandálu kolem Kábulské banky. Mluvčí afghánského prezidenta Hamída Karzáího následně sdělil, že guvernér do USA emigroval.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Abdal Kádir Fitrat

Článek

Kábulskou banku v roce 2004 založil mezinárodně známý pokerový hráč Šerkan Farnúd. Dalšími vlastníky této instituce jsou Karzáího bratr Mahmúd a bratr viceprezidenta Muhammada Kásima Fahíma. Fitrat o problémech banky hovořil v parlamentu v dubnu.

Dohled nad Kábulskou bankou loni převzala centrální banka, protože instituce členům svého vedení bez záznamů přidělila půjčky v hodnotě 900 miliónů dolarů. Některé z nich posloužily k nákupu luxusních nemovitostí v Dubaji.

Mezinárodní měnový fond (MMF) pak podmínil další pomoc Afghánistánu tvořenou miliardami dolarů mezinárodních dárců vysvětlením kauzy Kábulské banky.

Fitrat tvrdí, že vláda otálí se zahájením právních kroků proti viníkům. Doufal prý, že vyšetřování umožní skoncovat se skandálem, ale místo toho ohrozilo jeho samotného. Podle Al-Džazíry případ Kábulské banky poukázal na chaos a korupci panující v afghánském finančnictví v době, kdy USA ohlásily stažení části svého kontingentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám