Hlavní obsah

Gross chce o Telecomu rozhodnout co nejdříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

První ekonomickou otázkou, kterou se po svém zvolení veřejně zabýval premiér Stanislav Gross, je připravovaná privatizace Českého Telecomu. Jak odpoledne řekl v Brně novinářům, o privatizaci by podle něj vláda měla rozhodnout co nejrychleji, zřejmě ještě před parlamentním hlasováním o nedůvěře kabinetu, které chce příští týden iniciovat ve Sněmovně ODS.

Článek

Vláda prodává v Telecomu svůj 51procentní podíl a Gross tak chce učinit ihned poté, co bude známa jeho hodnota. "Jestli to bude vyžadovat svolání mimořádného jednání vlády, tak já jsem k tomu připraven," prohlásil Gross.

Za klíčové považuje, aby mezi zveřejněním nabídnutých cen a rozhodnutím vlády nebyla moc dlouhá doba. Uzávěrka pro podávání závazných nabídek je v úterý 29. března, ve stejný den chce ODS vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

V tendru pokračují všichni

Ve hře jsou společnosti Swisscom, Belgacom, španělská Telefónica a konsorcium Blackstone/CVC/Provident, které k sobě přibralo France Télécom. Agentura Reuters dnes s odvoláním na belgický list De Tijd uvedla, že Belgacom podá závaznou nabídku. Podobně se již dříve vyjádřil i France Télécom.

Zájemci mají své nabídky podávat do úterního poledne privatizačnímu poradci CSFB/Česká spořitelna. Ve středu večer by se jimi měla zabývat privatizační komise, která sestaví pořadí pro vládu. Ta se měla výběrem podle dosavadních informací zabývat 6. dubna. Hlavním rozhodovacím kritériem je nabídnutá cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám