Hlavní obsah

Greenspan: Obchod s Čínou prospívá všem

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S překvapivě pozitivním hodnocením globální ekonomické role Číny vystoupil ve středu v Praze prostřednictvím živého satelitního přenosu na konferenci Dny USA a EU bývalý šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Alan Greenspan. Z obchodu s Čínou má již nyní užitek celá planeta, zdůraznil.

Článek

V debatě zopakoval i svůj postoj k vyhlídkám americké ekonomiky po nedávné úvěrové krizi a prohlásil, že nevidí akutní nebezpečí v oslabování amerického dolaru.

Greenspan v diskusi s organizátorem konference a šéfem agentury Teleaxis Peterem Kovarčíkem a ekonomickým expertem Jakubem Svobodou prezentoval svůj příznivý pohled na budoucnost Číny a jejího vlivu na zbytek světa.

"Země středu" je sice komunistická, podotkl, ale její systém zásadně nelze označovat za socialismus, protože jde fakticky o kapitalismus. Značný podíl na tom mají zahraniční investice, ještě do 80. let minulého století zakázané. Díky nim nyní plyne do země ročně 700 miliard dolarů. Mění se i formy vlastnictví, připomněl.

Podle Greenspana lze v dlouhodobé perspektivě očekávat konflikt mezi autoritářskou stranou a trhem, v každém případě ale to, co se v zemi děje, nelze označovat slovem socialismus.

Krize hypotečního trhu ve Spojených státech podle něj uvrhla největší světovou ekonomiku do zcela bezprecedentních problémů, které se ovšem v poslední době zmírňují. Definitivní konec ale nelze předvídat, protože ještě dlouho bude trvat nedůvěra na realitním trhu.

Riziko ekonomické recese v USA až poloviční

Greenspan zopakoval svůj dřívější názor, že v důsledku úvěrové krize je riziko recese pro americkou ekonomiku třetinové až poloviční. Vše prý rozhodne způsob, jakým se zotaví trh s nemovitostmi.

Krizi takového rozsahu, jaká vypukla letos 9. srpna, podle něj nelze nikdy předvídat, lze pouze počítat s tím, že problémy trhu nelze zcela eliminovat a krize se možná budou opakovat častěji.

Greenspan připomněl, že již na podzim 2005 kritizoval špatné nastavení cen hypoték, tehdy ale v atmosféře všeobecné důvěry jeho slovům nikdo nevěnoval pozornost.

Oslabování dolaru nevadí

V kontrastu s těmito střízlivými komentáři nepovažuje Greenspan za problém oslabování amerického dolaru, jež zůstává podle něj ve snesitelné hladině. Daleko nebezpečnější je pro USA míra inflace. Na přímou otázku ohledně rostoucí role eura a jeho schopnosti převzít částečně dnešní roli amerického dolaru ve světové ekonomice odmítl Greenspan přímo odpovědět - pouze uvedl, že ve světě vedle sebe mohou existovat dvě až tři hlavní měny.

Bývalý nejvlivnější bankéř světa kritizoval administrativu prezidenta George W. Bushe za schodky veřejných financí. Politika současné vlády podle něj ignoruje, že USA i EU se nacházejí na hranici velkých demografických změn, které přinesou zásadní zvýšení požadavků na veřejné výdaje.

Greenspan také upřesnil hojně citovanou stať ze své nové knihy Věk turbulencí: dobrodružství v novém světě. Netvrdil v ní prý, že Spojené státy podnikly invazi do Iráku pouze a jen kvůli ropě, ale snažil se jenom upozornit, že ropa sehrála v konfliktu klíčovou úlohu.

Nemám rád čtyřhru, chyby rád dělám sám

Odmítl také výtku, že velká část světa věří v demokracii, a přitom nejrespektovanější instituce jako Nejvyšší soud či Federální banka své představitele nevolí politickým systémem. Greenspan připustil, že nejde o přímý demokratický proces, ale poznamenal, že zmíněné osobnosti jsou vybírány demokraticky zvolenými představiteli a potvrzovány Senátem, což je de facto výsledek demokratického procesu.

V závěru již v odlehčenějším duchu jednaosmdesátiletý Greenspan přiznal, že v poslední době již neholduje golfu a upřednostňuje tenis. Nemá ale rád čtyřhru, protože prý rád dělá chyby sám a sám za ně nese zodpovědnost.

Reklama

Související články

USA: Problémy na realitním trhu přetrvávají

Podle šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho se problémy na trhu nemovitostí v USA udrží déle. Omezí také zřejmě růst americké ekonomiky, ten bude...

Světové akciové trhy se dál hroutí

Krize na amerických finančních trzích, kterou způsobilo zhroucení trhu s rizikovými hypotékami, se stále prohlubuje. Negativně neovlivňuje pouze americké...

Výběr článků

Načítám