Hlavní obsah

Google zvýšil zisk na šestinásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Přední internetový vyhledávač Google zvýšil čtvrtletní zisk na 369,2 miliónu dolarů. Loni za stejnou dobu měl přitom zisk "jen" 64 miliónů. Díky velkým příjmům z inzerce si tak Google polepšil šestinásobně.

Článek

Akcie firmy tak v noci na pátek stouply téměř o deset procent na nové rekordní maximum 223,77 dolaru. Od poloviny srpna, kdy se s nimi začalo obchodovat, svým majitelům vydělaly už téměř 160 procent jejich vkladu.

Firmy poskytuje lidem surfujícím po internetu řadu služeb. Kromě vyhledávání nabízí například i e-mail. Téměř veškeré příjmy má společnost z reklamy, letos by měla získat až 7,9 miliardy dolarů.

Hrubé tržby se v prvním čtvrtletí téměř zdvojnásobily na 1,26 miliardy z předchozích 651,6 miliónu dolarů. Výsledky tak výrazně překonaly očekávání analytiků, kteří počítali v průměru se ziskem 78 centů na akcii při tržbách 1,16 miliardy dolarů.

Novodobý americký sen

Vznik společnosti se datuje od roku 1995, kdy se dva studenti na univerzitě Larry Page a Sergey Brin rozhodli, že založí internetový vyhledávač. Prvotní kapitál ve výši miliónu dolarů sehnali od rodičů a známých. Podnikat začali v garáži.

O dva roky později vstoupil do jejich firmy první investor a vyhledávač odpovídal na 18 miliónů dotazů denně. Za devět let se jejich vyhledávač stal jedničkou na trhu a slovo "progooglovat" se stalo synonymem pro vyhledávání. Server nyní prohledává asi čtyři miliardy stránek. V srpnu loňského roku vstoupil vyhledávač na burzu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám