Hlavní obsah

Google dostal od Bruselu rekordní pokutu 112 miliard

• Aktualizováno

Americká společnost Google dostala od Evropské komise (EK) rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (112 miliard korun) za zneužívání mobilního operačního systému Android k „zabetonování” dominantní pozice v internetovém vyhledávání. Na tiskové konferenci v Bruselu to uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. O pokutě již dopoledne informovala agentura Bloomberg.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Google využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače. Tyto praktiky omezily šanci konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi. Evropským spotřebitelům tak znemožnily těžit z účinné hospodářské soutěže v důležité oblasti mobilní komunikace," odůvodnila rekordní pokutu Vestagerová.

V úterý večer podle Bloombergu telefonovala šéfovi Googlu, kterým je Sundar Pichai a žádala jej o schůzku. I proto média odhadla, že oznámení je na spadnutí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Google se proti pokutě odvolá, oznámil vzápětí mluvčí internetové firmy. Mobilní systém Android podle něj zákazníkům výběr rozšiřuje.

Komise už předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla. Google podle komise zavedl pro výrobce zařízení se systémem Android nezákonné podmínky, čímž poškodil hospodářskou soutěž a omezil spotřebitelům možnost výběru.

Vyšší pokuta dosud nepadla

Další pokuta pro Google přichází v době obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a EU, který se rozhořel kvůli zavedení amerických cel na dovoz oceli a hliníku.

Google, který je divizí společnosti Alphabet, dostal od EK za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč). Tato pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek. I zde se Google odvolal.

Poslední pokuta pro Google je vůbec nejvyšší, kterou EK udělila jednotlivé firmě i celkově. Doposud byla rekordní pokuta 2,93 miliardy eur z července 2016. Tu uložila společnostem MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco a DAF za kartelovou dohodu velkých výrobců nákladních automobilů. Pokuta se netýkala MAN, který věc oznámil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám