Hlavní obsah

GM prodají Saab švédskému výrobci Koenigsegg

Stockholm

Americký výrobce automobilů General Motors podepsal předběžnou dohodu o prodeji automobilky Saab švédskému producentovi luxusních vozů Koenigsegg. Informovala tom v úterý agentura Reuters. Saab se v únoru uchýlil pod soudní ochranu před věřiteli.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Článek

"Prodej by měl být uzavřen do konce třetího čtvrtletí letošního roku," uvedla evropská část společnosti General Motors na svých internetových stránkách. Podmínky obchodu nebyly v prohlášení zmíněny. Dohoda ale prý obsahuje investiční závazky od Evropské investiční banky (EIB) v hodnotě 600 miliónů dolarů.

Saab v únoru požádal o ochranu před věřiteli. Soud v květnu prodloužil firmě bankrotovou ochranu až do 20. srpna. Do té doby má být dokončen proces reorganizace, v rámci kterého je vybírán nový majitel podniku.

Kromě výrobce Koenigsegg o Saab usilovali také americký finančník Ira Rennert a jeho Renco Group a skupina investorů Merbanco z amerického státu Wyoming.

Automobilka General Motors nedávno vyhlásila bankrot a v současné době prochází reorganizací. Plánuje také prodej značek Saturn, Hummer a Pontiac. Zaměřit se hodlá na výrobu Chevroletu, Cadillaku, Buicku a GMC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám