Hlavní obsah

Generali Českou pojišťovnu nekoupí, spojí se s ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Největší italská pojišťovna Generali se dohodla s českou finanční skupinou PPF, která vlastní Českou pojišťovnu, na vytvoření společného podniku. Generali v něm bude mít těsnou většinu 51 procent.

Článek

Generali do podniku dá 1,1 miliardy euro, což je asi 31 miliard korun, a také svá středoevropská aktiva. Pod tuto firmu tak zřejmě budou spadat lidé s pojistkou jak u České pojišťovny, tak u Generali.

Sdělila to Generali po jednání svého představenstva. Původně agentura oznámila s odkazem na člena správní rady Generali Vittorio Ripa di Meana, že se Generali rozhodla koupit od skupiny PPF Českou pojišťovnu.

Generálním ředitelem nově vzniklého holdingu se stane předseda představenstva ČP Ladislav Bartoníček, předsedou představenstva bude generální ředitel Assicurazioni Generali Sergio Balbinot. Majoritní akcionář skupiny PPF Petr Kellner bude nominován na seznam členů představenstva Generali. Navržen bude nejbližší výroční valné hromadě. Spojení musí schválit úřady

Uskutečnění transakce je podmíněno získáním souhlasu dozorových a regulatorních orgánů jak na lokálních trzích, tak v rámci Evropské unie.

Do doby, než tento projekt schválí příslušné orgány a celá transakce se uzavře, budou obě společnosti provozovat své aktivity nezávisle na sobě, uvedly pojišťovny ve společném prohlášení.

Italové chtějí získat předpolí k Rusku

Generali hodlá podle listu Corriere della Sera přes Českou pojišťovnu posílit svoje postavení na trzích ve střední a východní Evropě. Hlavně chce získat napojení na ruský trh, kde doposud nepůsobí, avšak ráda by tam pronikla.

Generali v posledních letech investovala v různých zemích střední a východní Evropy, včetně Maďarska, Rumunska, Polska, Slovenska, Slovinska a Chorvatska. V loňském roce vstoupila také na trhy v Srbsku, na Ukrajině a v Bulharsku. Česká pojišťovna má pobočky na Slovensku, v Rusku a na Ukrajině.

PPF Group ovládá v Česku vedle pojišťovny i splátkovou firmu Home Credit nebo PPF banku. Celkem skupina spravuje majetek v hodnotě přes 170 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám