Hlavní obsah

Gazpromu výrazně klesl zisk, hlavně kvůli Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisk ruského vývozce plynu Gazprom v letošním prvním čtvrtletí výrazně klesl. Způsobilo to zejména dočasné zlevnění ruského plynu pro Ukrajinu spolu se slabším kurzem rublu, sdělila ve čtvrtek firma. Její čistý zisk se v meziročním srovnání snížil o 41 procent na 223 miliard rublů (128 miliard korun).

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin podepisuje nově budovaný plynovod Gazpromu z Ruska do Číny.

Článek

Analytici podle ankety agentury Reuters odhadovali v průměru pokles jen na 264 miliard rublů.

Ruský prezident Vladimir Putin zlevnil Ukrajině plyn od počátku roku o třetinu, což souviselo s rozhodnutím tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat obchodní dohodu s Evropskou unií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po převratu v Kyjevě, svržení Janukovyče a nástupu prozápadní vlády ale Gazprom zvýšil cenu za dodávky plynu Ukrajině od dubna o 80 procent. V červnu pak Rusko kvůli sporu o ceny a ukrajinský dluh za plyn své dodávky této zemi zastavilo.

Pochybná pohledávka

Celkové tržby Gazpromu stouply o 100 miliard na 1,46 biliónu rublů. Společnost však uvedla, že její provozní výdaje vzrostly kvůli rezervě vytvořené proti "pochybné" pohledávce za ukrajinským státním energetickým podnikem Naftogaz v částce zhruba 71 miliard rublů.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má zásobu plynu skoro na celou zimu

Domácnosti v Česku se v případě přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu nemusejí obávat, že by neměly čím topit. Zásobníky plynu jsou už téměř plné a proti roku...

Slovensko začalo dodávat plyn na Ukrajinu

Slovensko začalo v úterý dodávat zemní plyn na Ukrajinu. Mezi oběma zeměmi byl uveden do provozu modernizovaný plynovod, kterým bude moci Kyjev dovážet plyn ze...

Výběr článků

Načítám