Hlavní obsah

Francouzská banka Crédit Agricole ohlásila kvůli Řecku obří ztrátu

• Aktualizováno
Novinky, pit

Třetí největší francouzská banka Crédit Agricole vykázala za poslední čtvrtletí loňského roku ztrátu ve výši 3,1 miliardy eur (asi 77,5 miliardy korun). Informoval o tom server BBC s tím, že důvodem je především účast této finanční instituce na řeckém dluhu a z toho pramnenící odpisy řeckých dluhopisů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ztráta banky od října do prosince 2011 je tak o 9,4 procenta vyšší ve srovnání se stejným obdobím roku 2010. Za celý loňský rok dosáhla ztráta 1,1 miliardy eur (asi 27,5 miliardy korun).

Konkurenční francouzské banky Société Générale a BNP Paribas ohlásily v minulém týdnu zisky, přestože i na nich se projevil podstatným způsobem "řecký vliv". Například BNP Paribas jako největší francouzská banka ohlásila za loňské čtvrté čtvrtletí meziroční propad čistého zisku o 51 procent na 765 miliónů eur.

BNP Paribas odepsala loni celkem téměř 3,5 miliardy eur z řeckého dluhu jako součást dohody podílu bankovního sektoru na záchraně jihoevropské země.

Vlastníku tuzemské Komerční banky, francouzské dvojce Société Générale, se v posledním loňském čtvrtletí propadl zisk meziročně o 89 procent na 100 miliónů eur. Za celý loňský rok jí poklesl zisk o 39 procent na 2,4 miliardy eur.

Německá Commerzbank vykázala za poslední loňský kvartál zisk ve výši 316 miliónů eur (asi 7,9 miliardy korun), což je v meziročním srovnání více o 23 procent. Podle agentury AP dosáhla Commerzbank loni čistého zisku ve výši 638 miliónů eur v porovnání se sumou 1,43 miliardy eur v roce 2010.

Commerzbank patří z německých bank mezi nejvíce vystavené odpisu ztrát z řeckých dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám