Hlavní obsah

Francie smí pročesávat sociální sítě kvůli daním

Právo, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská vláda může přejít k uplatňování svého plánu na pročesávání sociálních sítí s cílem odhalit daňové úniky. Umožnilo to páteční rozhodnutí tamního ústavního soudu. Nová pravidla jsou součástí rozsáhlejšího zákona o daních, který byl schválen už před Vánoci.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celníci a zaměstnanci daňové správy budou napříště oprávněni prohledávat internetové profily uživatelů, jejich zprávy i zveřejněné fotografie ve snaze odhalit nepřiznané příjmy.

„Je to další nástroj k boji s daňovými podvody,“ prohlásil ministr pro rozpočet Gérald Darmanin.

Rozpory mezi příjmy a životním stylem

Zároveň naznačil, jak by se získané informace mohly využívat, když deníku Le Figaro řekl: „Pokud tvrdíte, že nejste daňový rezident ve Francii, a přitom nadále umisťujete obrázky na Instagram z Francie, mohl by tu být problém.“

Cílem je podle něj také odhalování rozporů mezi přiznanými příjmy a reálným životním stylem. „Pokud máte spoustu obrázků sebe sama s luxusním autem, a přitom nemáte prostředky, abyste si jej mohl dovolit, tak vám ho možná půjčil bratranec nebo přítelkyně – a možná také ne,“ řekl ministr už loni francouzské televizi.

Francie zvyšuje daň z CO2 na nová auta, za tu nejvyšší koupíte celou octavii

AutoMoto

Znepokojení nad novým opatřením vyjádřily některé lidskoprávní skupiny a také francouzský úřad pro ochranu dat CNIL.

Podle CNIL jsou sice záměry vlády legitimní, nová politika však představuje riziko pro svobody jednotlivců.

Francouzský ústavní soud připustil, že by nová vládní opatření mohla narušit soukromí a svobodu vyjadřování uživatelů sociálních sítí. Spokojil se však s tím, že k nové legislativě připojil několik omezení.

Za hesla úřad nesmí

Podle soudu musí úřady zajistit, že obsah chráněný hesly zůstane mimo jejich dosah. Budou tak moci využívat jen veřejné informace vztahující se k osobě, která je odhalila na webu. Regulační úřady by podle soudu měly důkladně sledovat, jak jsou takto získané informace využívány.

Masové shromažďování dat je součástí tříletého monitorovacího experimentu, který provádí francouzské daňové úřady. Touto cestou podle britské BBC prudce narůstají pravomoci státu při kontrole internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám