Hlavní obsah

Francie nemíní zachraňovat Air France, aerolinky potápějí stávky zaměstnanců

– Paříž • Aktualizováno

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire varoval před možným zánikem letecké společnosti Air France v případě, že firma nepodnikne potřebné kroky k zajištění své konkurenceschopnosti. Francouzská vláda sice vlastní víc než 14procentní podíl v mateřské společnosti Air France-KLM, podle ministra však tuto ztrátovou firmu nehodlá zachraňovat, uvedla v pondělí BBC.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Stávka zaměstnanců Air France

Článek

Francouzsko-nizozemská společnost Air France-KLM v pátek oznámila, že její ztráta v prvním čtvrtletí vzrostla na 118 miliónů eur (tři miliardy Kč) z 33 miliónů eur před rokem. Varovala rovněž, že stávky v divizi Air France budou mít negativní dopad na její celoroční výsledky.

Zaměstnanci Air France v pátek ve vnitropodnikovém referendu překvapivě odmítli nabízenou dohodu o zvýšení platů. Návrh vedení podniku počítal se sedmiprocentním nárůstem během čtyř let, zatímco zaměstnanci požadují okamžité zvýšení platů o 5,1 procenta. Šéf Air France-KLM Jean-Marc Janaillac v reakci na odmítnutí návrhu oznámil svou rezignaci.

Akcie prudce klesly

Le Maire označil požadavky zaměstnanců za přehnané a vyzval k obnovení jednání s vedením podniku. „Ti, kteří si myslí, že ať se stane cokoli, stát přijde Air France zachránit a vyřešit její ztráty, jsou na omylu,” uvedl ministr v nedělním rozhovoru s televizí BFM.

Na zprávu o odchodu šéfa koncernu a na nejnovější vývoj kolem situace aerolinek zareagovaly v pondělí akcie Air France-KLM výrazným propadem. Během dopoledne ztrácely na pařížské burze asi 14 procent hodnoty, po poledni ale ztrátu zmírnily na méně než deset procent. Od začátku letošního roku nicméně odepisují kolem 50 procent.

Společnost od února čelila 13 stávkovým dnům, které ji podle odhadů stály zhruba 300 miliónů eur. Zaměstnanci stávkují i v pondělí a pokračovat chtějí také v úterý.

Podle informací z webových stránek pražského Letiště Václava Havla byl zrušen pondělní let AF1382 z Paříže do Prahy v 9:00, zpožděn je let AF1082, který měl přistát ve 14:35. Zrušen byl také odlet spoje AF1383 do Paříže v 09:50.

Reklama

Výběr článků

Načítám