Hlavní obsah

Francie brání podnik Danone před PepsiCo

PAŘÍŽ

Francii v minulých dnech pobouřily spekulace, že se americká firma PepsiCo chystá převzít potravinářskou firmu Danone. PepsiCo se k podobným úvahám zatím nevyjádřila, signály nemá ani Danone. Proti převzetí jedné z největších francouzských firem se ale už druhý den vyslovují přední politici.

Článek

Případný pád firmy Danone do amerických rukou donutil k vyjádřením premiéra Dominika de Villepina a také tamního ministra financí Thierry Bretona.

Premiér se v deníku Le Figaro dal slyšet, že pokud by americká firma Danone opravdu získala, ztratili by Francouzi důležitou ikonu svého průmyslu. "Skupina jako Danone je jedním o ornamentů francouzského průmyslu a chceme v tomto případě bránit zájem Francie," řekl de Villepin listu.

Vláda ale v zásadě žádné možnosti, jak by transakci mohla zabránit, nemá, protože až 80 procent akcií podniku mají k dispozici investoři a jsou volně dostupné na trhu. Zbytek patří členům vedení firmy. Sama Danone se ale vyjádřila, že o žádné převzetí nestojí a současný stav vlastnictví jí vyhovuje.

Pokud se tedy PepsiCo rozhodne akcie skoupit, může narazit jen na stále rostoucí cenu. Akci na začátku týdne, poté, co se první spekulace objevily, stouply o 16 procent. Jedna nyní stojí asi 95 eur.

Zisk firmy mírně klesl

Potravinářský kolos vytvořil v prvním pololetí provozní zisk 857 miliónů eur, což je asi 26 miliard korun. To je o sedm procent více než minulý rok. Mírně rostly i tržby.

Analytiky ale zklamal čistý zisk, který klesl na 347 miliónů z předchozích 547 milionů eur o rok dříve. Podnik ale přešel na odlišné účtování a srovnání tak nemá velkou vypovídací schopnost.

Danone kromě jogurtů stejné značky vyrábí i sušenky značky LU a také balenou vodu Evian. Působí i v ČR, závod na výrobu jogurtů je na Benešovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám