Hlavní obsah

Fond na rekonstrukce paneláků přijímá žádosti, peněz dá ale méně

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Program Panel na opravy či rekonstrukce panelových domů od středy opět přijímá žádosti. Ovšem kvůli nízkému rozpočtu byla snížena podpora ze čtyř na dvě procenta. Navíc také hrozí, že peníze budou brzo vyčerpány, proto by si případní zájemci měli pospíšit.

Článek

"Mohu potvrdit, že objem rozpočtu programu pro letošní rok je 1,6 miliardy korun a míra podpory se kvůli tomu sníží na dvě procenta,“ řekl Novinkám náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Podle něj bude ministerstvo žádat o navýšení rozpočtu. Pokud se tak nestane, hrozí, že brzy bude program vyčerpán. "Pokud by byl stejně velký zájem o program jako loni, mohl by být vyčerpaný asi v polovině roku,“ dodal Kalous.

V loňském roce byl rozpočet Panelu 3,5 miliardy korun. Zájemců bylo tolik, že musel být ukončen příjem žádostí. Letos parlament schválil rozpočet o polovinu menší. Zájemci by proto neměli váhat, za několik měsíců by už nemuseli dostat žádnou podporu.

Program Panel:
Poskytuje dotace právnickým a fyzickým osobám na opravu, modernizaci nebo rekonstrukci panelových domů. Jedná se o úrokovou dotaci, tedy stát pomáhá vlastníkům, bytovým družstvům, společenství vlastníků či obcím se splácení úvěru. Zhruba za pět let fungování přispěl program asi dvaceti miliardami korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám