Hlavní obsah

Fitness centra zavřela ze dne na den, provozovatelům vadí špatná komunikace

Novinky, ČTK, bož

Fitness centra za dva týdny nuceného uzavření vnitřních sportovišť vygenerují úhrnnou ztrátu až 285 milionů korun. V pátek to uvedla Česká komora fitness. Provozovatelé si navíc stěžují na nezvládnutou komunikaci vlády.

Foto: Novinky

Od půlnoci jsou fitness centra opět zavřená. Provozovatelé si stěžují na nezvládnutou komunikaci vlády.

Článek

„Očekávali jsme, že budeme mít čas se na další opatření připravit. Toto je další krutá rána fitness sektoru, který už od června počítá obrovské ztráty,” uvedla prezidentka komory Jana Havrdová.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nejprve uvedl, že „nová pravidla se oznamují vždycky ve středu”. Následně bylo avizováno, že další tisková konference bude už v pátek a nová opatření budou platit od pondělí. Načež se brífink přesunul na čtvrtek a opatření platí od pátku.

Posilovny a bazény budou zavřeny už od zítřka

Domácí

Rezervy provozovatelé vyčerpali už při první vlně epidemie. Po ní musela činnost ukončit zhruba desetina provozů.

I bez zásadních restrikcí většině fitness center po uvolnění proti předchozím letům výrazně klesla návštěvnost.

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Ekonomika

Komora po čtvrtečním vyhlášení restrikcí uspořádala rychlý průzkum mezi svými členy. Zapojilo se do něj 250 provozovatelů fitness center, 191 osobních trenérů a instruktorů skupinových lekcí a 11 dodavatelů sportovního vybavení. Při počtu 1250 fitness center na českém trhu každé při dvoutýdenním uzavření ztratí v průměru 228 tisíc korun.

Na 250 provozovatelů fitness center a 191 osobních trenérů je přímo navázáno dalších 5035 pracovních pozic. Více než polovina z nich jsou OSVČ, zhruba čtvrtina jsou lidé pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo provedení práce.

„Nařízení respektujeme, ale takto rychlý krok vlády bude mít pro fitness sektor drtivé ekonomické dopady. Na základě vyčíslených škod začínáme jednat o cílené pomoci fitness sektoru s Hospodářskou komorou a Národní sportovní agenturou a pevně věříme, že nám vláda pomůže,” uzavřela Havrdová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám