Hlavní obsah

Firmy ve Francii po tlaku vlády sníží ceny svých služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy TotalEnergies a CMA CGM po tlaku francouzské vlády sníží ceny svých služeb, aby domácnostem ve Francii pomohly lépe zvládat dopady vysoké inflace. Informovala o tom agentura Reuters. Francouzští zákonodárci zvažují, že firmy, kterým současná situace přináší nečekaně vysoké zisky, zatíží mimořádnou daní.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Společnost TotalEnergies je proto ochotna snížit ceny pohonných hmot na svých čerpacích stanicích po celé Francii.

Podobně námořní dopravce CMA CGM sníží poplatky – za každý kontejner přepravený z Asie do Francie si bude účtovat o 750 eur (zhruba 18 400 Kč) méně.

Ceny za dopravu lodních kontejnerů se i kvůli omezením v souvislosti s šířením koronavirové infekce v Číně prudce zvýšily a jsou násobkem cen před pandemií.

V současné době se u některých dopravců mohou u velkých kontejnerů v délce 40 stop v případě dopravy z Asie do Evropy vyšplhat i na 18 tisíc dolarů (přes 430 tisíc korun).

E.ON zvedne ceny energií, plyn zdraží o polovinu

Ekonomika

Francouzská vláda ve čtvrtek vyzvala firmy, aby domácnostem více pomohly vyrovnat se s dopady vysoké inflace a obecným růstem životních nákladů.

Část zákonodárců hrozí mimořádnou daní, pokud firmy neukážou vstřícnost samy. Kontejneroví dopravci patří k těm podnikům, kterým strmý růst cen za vybrané služby přináší velmi vysoké příjmy.

Ministr financí Bruno Le Maire v televizním rozhovoru označil čtvrteční oznámení společnosti TotalEnergies za férové a odhodlané rozhodnutí. Jak TotalEnergies, tak CMA CGM podle něj vyslyšely jeho apel.

„Tomu rozhodnutí předcházela intenzivní jednání. A já opakuji, že je to rozhodnutí férové a prospěšné pro spotřebitele,“ řekl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám