Hlavní obsah

Firmy plánují zvednout platy o 3,2 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy letos plánují zvýšit mzdy v průměru o 3,2 procenta, více než zamýšlely loni. Vyplývá to z výsledků studie Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK), která zahrnuje údaje 85 firem nejrůznější velikosti a z různých odvětví a regionů v ČR.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyhlídky firem jsou letos optimističtější. Zatímco loni plánovaly zvýšení mezd v průměru o 2,5 procenta, letos to jsou 3,2 procenta.

„Firmy zvýšily minulý rok svým zaměstnancům mzdu v průměru o 4,5 procenta, tedy dokonce o dva procentní body více, než původně zamýšlely. To je nejvyšší nárůst za poslední čtyři roky. Je vidět, že české hospodářství roste a s ním i mzdy, o čemž svědčí také vyšší spotřeba domácností,“ komentuje výsledky průzkumu Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK.

Komora při studii srovnávala růst mezd meziročně od září do září. Podle ČSÚ rostla průměrná mzda v Česku v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 3,8 procenta na 26 072 korun.

Podle ČNOPK je v současné době základní roční hrubá mzda vedení společností v ČR zhruba 2,5 miliónu korun (208 tisíc měsíčně), u vedoucích týmů či projektů je to 534 tisíc korun (44 500 měsíčně). Kvalifikovaní dělníci si přijdou přibližně na 318 tisíc korun (26 500 měsíčně), uvedla komora.

Celkové příjmy jsou vyšší díky odměnám (viz tabulka). Do průzkumu byly zahrnuty údaje o mzdách více než 17 000 zaměstnanců.

Přehled mezd v ČR podle studie k odměňování 2016
Zvýšení základní mzdy (1. 9.2014 až 1.9.2015)Základní roční mzdaCelkové roční příjmy
Vedení firmy4,2 %2,51 mil.3,17 mil.
Vedoucí pracovníci4,6 %1,07 mil.2,24 mil.
Vyšší zaměstnanci4,3 %534 tisíc590 tisíc
Zaměstnanci5,1 %375 tisíc407 tisíc
Kvalifikovaní dělníci3,2 %318 tisíc345 tisíc
Zdroj: Studie ČNOPK

Výše nástupních mezd se značně liší v jednotlivých oborech. Tou nejvyšší se mohou pochlubit absolventi technických oborů, informatiky a práv. Následují ekonomické a přírodní vědy. Nejnižší nástupní mzdu mohou očekávat absolventi oborů sociálních věd, uvedla komora.

Chybí kvalifikovaní zaměstnanci

Výši mezd podstatně ovlivňuje i sídlo firmy. Zatímco v Praze převyšují mzdy celorepublikový průměr o 35 procent, v jižních Čechách a na jižní Moravě jsou 19, resp. 14 procent pod průměrem.

Studie se vedle mezd a platů zabývala také úrovní vzdělání současných zaměstnanců. Ta se podle dotázaných firem oproti loňsku zhoršila.

Podíl nespokojených firem stoupl z jedné pětiny na 35 procent. Kritickým bodem je dostupnost kvalifikovaných pracovních sil. Jako neuspokojivou, resp. nedostatečnou ji označilo skoro 60 procent firem, což je dvakrát více než před rokem.

„To je velký problém, na který dlouhodobě upozorňujeme. Od našich členských firem víme, že je například velmi obtížné najít kvalifikované pracovníky z technických oborů, což má za následek výrazný narůst mezd v této branži,“ dodal Bauer.

Reklama

Související témata:

Související články

OECD: Nejmíň berou kantoři v ČR

Čeští učitelé se svými platy se v porovnání s průměrnou mzdou umístili na posledním místě žebříčku nejvyspělejších zemí OECD. Jako slabou hodnotí také výroční...

Výběr článků

Načítám