Hlavní obsah

Firma Terex prodává kopřivnickou Tatru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPŘIVNICE

Americká společnost Terex prodává kopřivnickou automobilku Tatra skupině českých a amerických investorů. Jména majitelů ani cenu Terex nesdělil. Komu byli prodáni, nevědí ani zástupci Tatry. Terex v automobilce vlastní 80 procent akcií.

Článek

"Na prodeji jsme se dohodli se skupinou investorů private equity jsou mezi nimi američtí a čeští investoři obeznámení s chodem firmy," sdělil výkonný ředitel Terexu Ronald De Feo. Prodej by měl být dokončen do října.

Automobilka byla na prodej od jara, kdy firma oznámila, že výroba nákladních vozů tatra není jejich hlavní podnikatelský zájem a hledala kupce.

Skutečným důvodem byl ale zřejmě fakt, že podle zákona mohou být ve vedení zbrojních firem pouze lidé s bezpečnostní prověrkou, a tu mohou získat jen občané ČR. To zahraničním majitelům komplikovalo řízení  firem.

Tatře předtím, než ji Terex na přelomu let 2001 a 2002 koupil, hrozil bankrot. V současnosti vyrábí ročně asi tisícovku vozů a získala armádní zakázku na dodávku zhruba tisícovky vojenských vozů za zhruba pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo obrany chce nižší cenu vozů Tatra

Vedení automobilky Tatra tvrdí, že nabídka terénních automobilů, kterou firma předložila ministerstvu obrany, odpovídá současným požadavkům armády. Na základě...

Výběr článků

Načítám