Hlavní obsah

Fico chce mimořádné odvody pro banky

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovensko chce získat z mimořádných odvodů bank a dalších společností podléhajících regulaci v letošním a příštím roce 375 miliónů eur (asi 9,5 miliardy korun). S návrhem vlády souhlasí sociální partneři v Radě pro rozvoj a solidaritu.

Foto: Petr Josek , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Existuje shoda, abychom přes bankovní odvod získali v průběhu letošního roku 25 miliónů eur a v roce 2013 dalších 100 miliónů eur nad rámec platné právní úpravy,“ uvedl premiér Robert Fico po jednání se sociálními partnery.

Banky čekají letos další mimořádné odvody ve výši 50 miliónů eur. Regulované podnikatelské subjekty, mezi které patří například telekomunikační firmy, Slovenský plynárenský průmysl a další společnosti podléhající regulaci, odvedou státu dalších 200 miliónů eur.

Fico zdůraznil, že tato opatření nejsou retroaktivní a mají dočasný charakter. Tyto částky budou podle Fica účelově vázány na speciálním fondu, z něhož by se měly financovat iniciativy na podporu hospodářského růstu. S představiteli bank bude vláda jednat ve čtvrtek.

Změna v důchodovém systému

Podle Fica je současný důchodový systém na Slovensku neudržitelný. Zemi proto čeká komplexní reforma penzijního systému. V rámci reformy by se měl stanovit minimální důchod a penze se budou dočasně valorizovat o pevnou částku.

„Do roku 2016 se věk odchodu do důchodu měnit nebude,“ uvedl Fico. Od roku 2016 by měl být věk odchodu do důchodu stanoven automaticky v závislosti od střední délky života.

V Radě solidarity a rozvoje zřízené úřadem vlády zasedají představitelé zaměstnavatelů, odborářů, živnostníků, samospráv, důchodců, vědy, vysokých škol a církví. Podle některých politologů Fico tímto orgánem nahradil koaličního partnera. Slovensko má totiž od roku 1989 první jednobarevnou vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám