Hlavní obsah

Fernet zamířil do Ruska

Novinky, Stanislav Ptáčník
PLZEŇ

Zlomit železné návyky ruských pijáků a přivést je od téměř výhradního pití vodky k hořkým likérům se v příštích letech pokusí největší tuzemská likérka Stock Plzeň. Chystanou expanzí na ruský trh chce společnost do jisté míry nahradit a vyrovnat očekávaný pokles prodejů na českém trhu v důsledku klesající spotřeby lihovin.

Foto: Dana Smrčková

Galerie Konvent nabízí zajímavou podívanou pro malé i velké návštěvníky.

Článek

Rovněž spotřeba fernetu na domácím trhu, která je v porovnání s jinými srovnatelnými zeměmi enormě vysoká, se již podle plzeňských lihovarníků zřejmě blíží svému maximu, její další zvýšení není příliš pravděpodobné. Jak uvedl ředitel prodeje a člen představenstva společnosti Stock Plzeň Radek Svoboda, Rusko je pro fernet velmi perspektivní trh, ačkoli je tradičně zaměřeno hlavně na čirý nápoj bez příchuti, jímž je vodka.

Přesto Stock v Rusku vidí velký potenciál. "Když si chceme udržet naše výsledky, musíme se orientovat na exportní trhy. Rusům fernet chutná a je to nejlepší příslib," řekl Svoboda. Zdůraznil, že ruští konzumenti na rozdíl od českých stále preferují tvrdé lihoviny před pivem a vínem. Fernet by se podle něj mohl stát vhodným doplňkem tamní gastronomie.

Cena nové lihoviny, která by se na pultech moskevských supermarketů mohla objevit už asi za měsíc, by se měla pohybovat od 12 do 15 dolarů (v přepočtu 300 až 400 korun) za sedmičkovou láhev. "Nejsme prémiovou značkou a nemáme přehnané ambice. Nechceme se ale ani podbízet a naše cílová skupina konzumentů leží někde uprostřed. Věříme, že to nebude jen úzká skupina lidí s vysokými příjmy," doplnil Svoboda. Podle Svobody bude pro fernet tvrdou konkurencí becherovka, která má v Rusku stále dobré jméno a dlouhou tradici.

V polovině května Stock zahájil vývoz do Vietnamu, který se tak po Thajsku stal druhou exotickou zemí na seznamu odběratelů plzeňské firmy. Ve finiši by měly být i přípravy na export do Spojených států. Nejvýznamějším zahraničním trhem je Slovensko. Loni přibyla na seznam další odbytiště jako Finsko, Španělsko a Slovinsko. Jedná se o vývozu do Kanady, Austrálie a Velké Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Fernet Stock zamířil do Vietnamu

Vietnam se stal po Thajsku druhou exotickou zemí, kam letos zamířila oblíbená česká lihovina - Fernet Stock. Jeho výrobce Stock Plzeň expedoval dnes první...

Výběr článků

Načítám