Hlavní obsah

Farmáři vylévají do polí stovky tisíc litrů mléka

Aktualizováno

Nejméně na osmi místech České republiky farmáři ve čtvrtek postupně vylévají stovky tisíc litrů mléka do polí. Protestují tak proti jeho nízkým výkupním cenám, které se v poslední době dostaly pod výrobní hodnotou. Zemědělci se obávají, že velkou část svých chovů budou muset poslat na jatka.

Článek

Protesty kolem desáté hodiny odstartovala asi stovka zemědělců v Ústí nad Orlicí na Pardubicku. Přidali se tak k celonárodnímu protestu, kromě výkupní ceny mléka je trápí také hodnota brambor. Na dlažbu proto vysypali celý valník napospas kolemjdoucím. Chtěli upozornit na to, že produkce brambor v této oblasti se pod tlakem snížila za posledních dvacet let o 80 procent. Z cisterny pak vylili farmáři na ulici symbolicky tisíc litrů mléka.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Před pracovištěm ministerstva zemědělství v Ústí nad Orlici vysypali zemědělci za potlesku demonstrujících čerstvě vyorané brambory.

"České zemědělství se musí vyrovnat s tím, že ho veřejnost vnímá často negativně. Ministerstvo zemědělství se o nás nezajímá vůbec," řekl Jaroslav Vaňous z pražské pobočky Zemědělského svazu.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zemědělci ze Zlínska protestují proti nízkým výkupním cenám vyléváním mléka do pole.

Zemědělci ze Zlínského kraje vylili ve čtvrtek dopoledne do polí 41 500 litrů mléka. Podle mluvčí místních zemědělců Jany Brázdilové se protest odehrál současně na dvou místech u obcí Morkovice a Roštění. U Bohuslavic na Náchodsku vylili farmáři na pole ze třech cisteren 22 000 litrů mléka.

Do protestní akce se také již v dopoledních hodinách zapojili farmáři na Blanensku v Jihomoravském kraji. Do pole u Lysic vylili 30 tisíc litrů mléka. Většina z výrobců dodává do mlékáren litr mléka za cenu kolem 5,50 korun, což je pro ně likvidační. Ve ztrátě se pohybují už 16 měsíců, a pokud se něco nezmění, hrozí porážka stád, prohlásil šéf blanenské Agrární komory Kamil Vystavěl.

Největší dávkou mléka do pole přispěli k protestům farmáři na Vysočině na kopci Kolíbl u obce Puklice na Jihlavsku. Místní zemědělci patří k hlavním iniciátorům, jelikož Vysočina je se 16procentním podílem na celonárodní produkci největším výrobcem mléka v zemi. Do polí zde kolem 13:00 vylilo asi 30 cisteren za účasti zhruba 60 zástupců zemědělských subjektů na 70 tisíc litrů mléka. Farmáři pak kukuřičné pole zalité mlékem zorali a s veškerou zemědělskou technikou projeli centrem Jihlavy.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Rozlévání mléka u Bohuslavic na Náchodsku

Zemědělci na Královéhradecku vylili ve čtvrtek na pole u Bohuslavic nad Metují na Náchodsku 22 tisíc litrů mléka. Mléko na pole vyteklo z fekálních cisteren, a hned poté jej do půdy zaoral traktor s pluhem. "Bojujeme tu za naše krávy. Stát velmi dobře ví, že mléko je kvótovaná komodita a stejně nekoná. Podle mého názoru se na nás dopouští útlaku a útisku,“ prohlásil předseda ZD Ostaš ze Žďáru nad Metují Jaroslav Lád. 

Dvakrát nižší výkupní cena

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by se mělo na polích vyplýtvat až půl miliónu litrů mléka, což odpovídá zhruba sedmi procentům tuzemské produkce.

Zemědělci vylévali mléko také poblíž obce Puklice u Jihlavy, u Oslavan na Brněnsku, u Ústí nad Orlicí, v jižních Čechách, na Plzeňsku.

Mlékárny nyní za litr mléka platí producentům kolem 5,50 Kč. Podle farmářů by reálná cena včetně přiměřeného zisku měla být kolem 40 eurocentů, tedy zhruba deset korun.

Zoufalé gesto

Protestní akci si podle Veleby organizují sami farmáři v regionech. Někteří zemědělci údajně uvažují o tom, že mléko budou vylévat i v pátek.

"Agrární komora tyto farmáře podporuje a staví se za ně," podotkl Veleba, podle kterého je vylévání mléka krajním a zoufalým gestem farmářů.

Jihomoravský kraj ústy svého hejtmana Michala Haška (ČSSD) uvedl, že možná přispěje zemědělcům na nákup automatů na mléko.  

Reklama

Výběr článků

Načítám