Hlavní obsah

Farmaceutickým firmám „prochází vražda“, prohlásil Trump. A poslal jejich akcie dolů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí americký prezident Donald Trump ve středu prohlásil, že farmaceutickým společnostem „prochází vražda“ tím, kolik účtují vládě za léky. Slíbil, že se to změní. V reakci na to výrazně oslabily akcie firem z tohoto oboru, napsala agentura Reuters. Po zvolení Trumpa přitom očekávání naopak hnala akcie výrobců léků vzhůru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Index biotechnologických firem na burze Nasdaq

Článek

Trump ve středu řekl, že s výrobci léků bude o cenách vyjednávat. „Ušetříme miliardy dolarů,“ tvrdil.

Po jeho výrocích klesl index biotechnologických firem na burze Nasdaq o čtyři procenta.

Okamžitě po zvolení Donalda Trumpa přitom akcie některých výrobců léků rostly až o deset procent, a to kvůli očekávání, že jeho politika bude pro byznys příznivější, než kdyby vyhrála Hillary Clintonová, která vysoké ceny léků opakovaně kritizovala. [celá zpráva]

Složitá věc

„Když zvolený prezident řekne, že se bude vyjednávat o cenách léků, musíte to brát vážně. Současně je to složitá věc, protože v dohledné době nebude jasno ohledně reformy oceňování léků,“ řekl Reuters Brad Loncar, šéf společnosti Loncar Cancer Immunotherapy.

„Pokud někdo tak vysoko postavený prohlásí, že něco je negativní, lidé do toho nechtějí investovat,“ dodal.

Zlevnit chce i stíhačky

Trump se opřel i do dalších oborů s tím, že vládě účtují příliš. Mířil především na zbrojní průmysl. Kritizoval například Lockheed Martin za vysoké ceny stíhaček F-35. [celá zpráva]

Výraz, že někomu „prochází vražda“, Trump použil už jako prezidentský kandidát letos v květnu, tehdy na adresu Amazonu a tématu daní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám