Hlavní obsah

Export zbraní z Česka klesl na 15 miliard, nejvíc jich směřovalo do USA

Aktualizováno

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka loni klesl na 15,1 miliardy korun, což je o 3,5 miliardy méně než v roce 2016. Vyplývá to ze zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu. Nejvíce se vyváželo do Spojených států.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z toho export střelných zbraní a jejich součástí pro civilní použití dosáhl 3,3 miliardy korun. Největší vývoz byl v této kategorii rovněž do USA.

Vývoz vojenského materiálu v hodnotě 11,8 miliardy korun směřoval do 106 zemí. I v tomto případě se materiálu za nejvíce peněz vyvezlo do USA, šlo o 1,66 miliardy korun. V rámci EU pak na Slovensko za 901 miliónů korun.

Rozdíl mezi udělenými licencemi a realizovanými obchody je letos velký. Zbrojařské firmy získaly celkem 1159 licencí v hodnotě 21,1 miliardy korun.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek v červnu uvedl, že důvodem poklesu loňského exportu je i rostoucí délka zbrojních obchodů, z nichž se řada uskuteční až letos.

Na konci roku 2017 bylo v Česku 261 firem a jedna fyzická osoby držící povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem. Export pro české zbrojařské firmy představuje 90 procent jejich produkce. V jiných zemích Evropské unie a NATO je to deset až 30 procent celkového objemu výroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám