Hlavní obsah

Experti odstartovali jednání o gripenech

Novinky, Oldřich Danda, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí se poprvé sešli čeští a švédští zástupci, aby dohodli průběh vyjednávání o nákupu stíhaček Gripen pro českou armádu. "Proběhlo jednání na úrovni expertních týmů. Za švédskou i českou stranu se schůzky zúčastnili úředníci z Úřadu pro vyzbrojování," potvrdil mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha.

Foto: Jana Slováková

Klára Štefanovičová vystavuje v GVU Hodonín. Výstava s názvem "V pokojíčku" trvá od 29.ledna do 16. března 2014

Článek

První schůzka byla podle něj ryze informativní. Podle Jaroslava Kopřivy, náměstka ministra obrany pro vyzbrojování, samotná vyjednávání začnou až na začátku ledna. Na dotaz Práva, zda se budou snažit, aby švédská vláda nabídku gripenů vylepšila, Kopřiva odpověděl: "My chceme naplňovat to, co nám vláda uložila."

Vyjednávání by měli být přítomni i zástupci z ministerstva financí i resortu obchodu. Za finance by měl v lednu za vyjednávací stůl usednout náměstek ministra financí Jiří Volf.

MPO: offsety jsou v naší sféře zájmu

Součástí vyjednávání by měla být i průmyslová spolupráce, tzv. offsety. Švédové uvedli, že Saab/BAE, švédsko-britský výrobce gripenů, by měl zpětně investovat do ČR 27 miliard korun. Mělo by jít přibližně o 30 projektů, týkajících se hlavně energetiky a regionů s vysokou nezaměstnaností.

Všechny záležitosti okolo offsetů bude mít na starosti zástupce ministerstva průmyslu a obchodu. Jednání mezi ČR a Švédskem by se měla uskutečnit v lednu a v únoru. Do posledního února by měl ministr obrany Miroslav Kostelka, přednést zprávu, na čem se již dohodli.

Nebude-li vláda spokojena, posoudí F-16

Podle premiéra Vladimíra Špidly bude záležet na tom, zda bude vláda s průběhem vyjednávání spokojena. Pokud ano, smlouva o desetiletém pronájmu 14 gripenů bude nejspíš podepsána. Pokud nikoli, mělo by se slovy vicepremiéra a šéfa US-DEU Petra Mareše začít s vyjednáváním s dalšími účastníky tendru.

To by se týkalo hlavně nabídky belgických F-16, kterou komise zařadila těsně za gripeny. Mareš očekává, že se Kostelkovi, jako hlavnímu vyjednavači, podaří usmlouvat nižší cenu. Kostelka na dotaz Práva uvedl: "Byli bychom špatní, kdybychom se o to nepokusili." Pokud se vyjednavačům cenu snížit nepodaří a vláda i tak gripeny pronajme, měla by obrana v příštích deseti letech za stíhačky zaplatit 21 miliard korun.

Mluvčí BAE Systems John Neilson řekl Právu, že chápe snahu české vlády o vyjednání lepších podmínek. "Jsme přesvědčeni, že vyjednávání ukončíme úspěšně a smlouva, na které se dohodneme, poskytne nejlepší řešení jak českým daňovým poplatníkům, tak českému letectvu," podotkl Neilson.

Reklama

Související články

Rozhodnutí o gripenech nebylo jednomyslné

Vláda na svém středečním nočním zasedání rozhodla o pořízení 14 nových švédských stíhaček Jas-39 Gripen. Podle ministra obrany Miroslava Kostelky, však...

Výběr článků

Načítám