Hlavní obsah

Exministři Fuksa a Vondra v Českém Aeroholdingu balí kufry

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

V souvislosti se změnou stanov společnosti Český Aeroholding platných od začátku prosince odvolalo ministerstvo financí ke konci listopadu z představenstva společnosti bývalého rebelujícího poslance za ODS Ivana Fuksu a z dozorčí rady pak Alexandra Vondru (ODS) a Jiřího Blažka (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Článek

Další člen dozorčí rady Petr Minařík, zvolený za zaměstnance na svůj post k 30. listopadu, rezignuje.

Fuksa zastával v Nečasově vládě post ministra zemědělství, Vondra držel resort obrany.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr Alexandr Vondra na tiskové konferenci.

Jak vysvětlila mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová, od 1. prosince se mění stanovy v souvislosti se zákonem o obchodních korporacích. Tím dojde ke snížení počtu členů představenstva Českého Aeroholdingu ze současných šesti na pět a ke snížení počtu členů dozorčí rady z dvanácti na devět.

„V souvislosti se změnou stanov společnosti se Ivan Fuksa rozhodl zároveň ke konci listopadu rezignovat na svou pozici vrchního ředitele pro strategii a rozvoj,“ dodala Lagronová.

Fuksa v Českém Aeroholdingu spolupracoval mimo jiné i na hledání strategického partnera pro České aerolinie. „Úspěšnou privatizací ČSA došlo k předání části akcionářských práv letecké společnosti Korean Air, čímž byl úspěšně splněn jeden z mých hlavních úkolů,“ sdělil Fuksa, který v Českém Aeroholdingu působil od letošního ledna. [celá zpráva]

Kauza politických trafik

Fuksa hrál jednu z hlavních rolí v kauze takzvaných politických trafik, když spolu s Petrem Tluchořem a Markem Šnajdrem v listopadu 2012 složili poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, poté vláda balíček prosadila a zažehnala vládní krizi.

V souvislosti s policejním vyšetřováním strávil Fuksa ve vazbě zhruba měsíc, dokud Nejvyšší soud nerozhodl, že exposlance kvůli uvedeným skutkům nelze stíhat, připomněla ČTK. Podle soudu Fuksu spolu s jeho kolegy chrání poslanecká imunita a indemnita, díky které není možné stíhat poslance za projevy ve Sněmovně do chvíle, než se vzdali mandátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám