Hlavní obsah

Exekuce stavebního spoření přijde hodně draho

Právo, Vladimír Čechlovský
PRAHA

Mnozí lidé, kteří rádi neplatí své dluhy, si někdy myslí, že je na ně každý věřitel krátký. Tento omyl je může přijít velmi draho.

Článek

To by se mohlo například stát, kdyby došlo na exekuci jejich vkladů ve stavební spořitelně. Výkon rozhodnutí postihující uspořenou částku nebo její část je totiž podle zákona o stavebním spoření považováno za nakládání s vkladem, což mívá závažné důsledky.

Pokud totiž klient nespořil zákonem požadovanou dobu - pět let u smluv uzavřených do konce roku 2003 a šest let u smluv uzavřených po tomto datu - tak v důsledku exekuce porušuje smlouvu a ztrácí nárok na výplatu státní podpory dosud evidované na jeho účtu ve formě záloh. Může ztratit až 22 500 korun.

Stavební spořitelny pak už klientovi nemohou nijak pomoci. V takovém případě jsou totiž ze zákona povinny vrátit zálohy na účet ministerstva financí.

Wüstenrot: Počet postižených stagnuje

Spořitelny upozorňují, že dostávají stále více exekučních příkazů. "V letošním prvním pololetí stoupl počet došlých a zpracovaných exekučních příkazů asi o 30 procent. Počty uskutečněných exekucí, to je výplat dlužné částky z účtu klienta, se ale nezvyšují. Skutečně postižených klientů jsou desítky měsíčně," sdělila Právu tisková mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot Helena Dušková. Podle ní proto, že mnozí dlužníci v posledních chvíli svoje dluhy uhradí.

I zmíněný počet je ovšem varující. Lidé by proto neměli podceňovat situaci a jakmile se dozví o exekuci, měli by okamžitě splnit všechny svoje závazky tak, aby nebyla porušena smlouva o stavebním spoření a ztracena veškerá státní podpora.

Musí ale počítat s tím, že v této fázi musí uhradit nejen vlastní dluh, úroky z prodlení, soudní poplatky, náklady na právní zastoupení, ale i náklady exekuce a odměnu exekutorovi. Ta činí 15 procent z dlužné částky do tří miliónů, nejméně tři tisíce korun.

"Exekutor samozřejmě uvítá, když dlužník i v této fázi bez otálení uhradí vše, co má," řekl Právu Pavel Kočiš, tiskový mluvčí Exekutorské komory ČR.

Záměrem není poškodit klienta

Nelze z toho ale vyvozovat, že exekutoři preferují při výkonu rozhodnutí stavební spoření a neberou v úvahu, že dlužník v důsledku exekuce přijde o státní podporu.

"Exekutoři se vždy dotazují všech bank, zda u nich má dlužník vklady," uvedl Kočiš. Problémem je, že někteří lidé kvůli výhodnosti stavebního spoření jinde vklady, které by šlo postihnout exekucí, nemají. O naspořené peníze se exekutor obvykle zajímá na prvním místě, protože to je nejjednodušší cesta, jak dostat z dlužníka peníze. Navíc smlouvu o stavebním spoření má dnes většina občanů ČR -- zhruba šest miliónů lidí.

Právním podkladem exekuce nemusí být jen rozhodnutí soudu o exekuci, jak se lidé mylně domnívají. Vymáhání dluhů se v některých případech obejde i bez soudu. Například finanční úřady mohou vymáhat nezaplacené daně v rámci daňové exekuce. Obdobně lze vymáhat dluhy na sociálním pojištění. Některé spořitelny evidují stále větší počet exekucí vkladů klientů vedených právě úřady státní správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám