Hlavní obsah

Evropská unie chce dát dalších 162 miliard na omezení migrace

Aktualizováno

Evropská unie chce kvůli omezení migrace investovat do zemí Blízkého východu a severní Afriky dalších šest miliard eur (162 miliard korun). Peníze by se měly uvolňovat během následujících pěti let na výstavbu škol, nemocnic, vodovodů a podobné projekty.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Běženci v registračním středisku Moria na řeckém ostrově Lesbos

Článek

O plánu Evropské investiční banky (EIB) budou rozhodovat příští týden šéfové vlád zemí EU a podle kuloárových informací má šance na to, že bude schválen. Původně osmadvacítka počítala s investicemi ve výši 7,5 miliardy eur.

Cílem návrhu je snížit motivaci uprchlíků, aby šli kvůli neuspokojivým podmínkám ve svých zemích do Evropy.

Projekty by měly směřovat do zemí, jako jsou Jordánsko, Libanon, Egypt a další státy severní Afriky. Profitovat by z něj měly i země západního Balkánu, jako Srbsko nebo Albánie.

„Je důležité, aby Evropa podporovala také země, které se potýkají s vysokým počtem uprchlíků,“ řekl prezident EIB Werner Hoyer a dodal: „Pokud bude náš návrh přijat, můžeme (s financováním) začít během několika týdnů.”

Jen v Libanonu našly útočiště už více než dva milióny běženců. V Jordánsku, které rovněž sousedí s válkou zdevastovanou Sýrií, podle oficiálních statistik ze začátku letošního roku žije kolem 630 tisíc syrských běženců, neoficiálně je to však kolem miliónu.

Nejvíce žadatelů o azyl, kteří přichází do Evropské unie, je ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Podle údajů Eurostatu jich z těchto tří zemí za první čtvrtletí letošního roku přišlo 102 350.

Pokud jde o africké země, proudí do Evropské unie nejvíce lidí z Nigérie, která je s 6230 příchozími za první čtvrtletí na celkově pomyslném šestém místě. Sedmá, co do počtu migrujících do Unie, je Albánie (6230) a následuje Eritrea (6060).

Evropskou investiční banku vlastní členské země EU. Mezi její hlavní obchodní aktivity patří poskytování dlouhodobých investičních úvěrů zejména na rozvoj infrastruktury. Zdroje si půjčuje na kapitálových trzích.

Anketa

Souhlasíte se záměrem EU redukovat migraci investicemi přímo v místech, odkud uprchlíci přicházejí?
Ano
62,9 %
Ne
37,1 %
Celkem hlasovalo 469 čtenářů.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám