Hlavní obsah

Evropská centrální banka přestane pumpovat peníze na podporu ekonomiky

• Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc ukončí program nákupu státních a firemních dluhopisů, kterým již několik let podporuje inflaci a hospodářský růst v eurozóně. Ve čtvrtek to potvrdil prezident ECB Mario Draghi.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu

Článek

Své úrokové sazby banka podle očekávání ponechala na rekordních minimech. Zopakovala, že sazby by na současných úrovních měly zůstat přinejmenším do léta příštího roku. Hlavní úroková repo sazba ECB je nyní 0 procent, pro trh klíčová depozitní sazba je -0,40 procenta.

ECB nákupy dluhopisů zahájila v březnu 2015. Od té doby na ně celkově vynaložila kolem 2,6 bilionu eur (67 bilionů Kč), což představuje zhruba 7600 eur (téměř 200 tisíc korun) na jednoho obyvatele eurozóny, napsala agentura Reuters.

Plánované ukončení programu nákupu dluhopisů, tzv. kvantitativního uvolňování, ke konci tohoto roku ECB poprvé oznámila letos v červnu. Mezitím postupně snižovala měsíční objem nákupů dluhopisů na 15 miliard eur (zhruba 388 miliard Kč) z předchozích 30 miliard eur. V dřívějších fázích programu přitom měsíční objem nákupů dosahoval až 80 miliard eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám