Hlavní obsah

Evropa tlačí na Portugalsko, aby přijalo finanční pomoc

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon
Aktualizováno

Velká část evropských zemí společně s Evropskou centrální bankou (ECB) údajně vyvíjí nátlak na Portugalsko, aby požádalo o pomoc ze záchranného fondu pro eurozónu (EFCF). Informoval o tom list Financial Times Deutschland s odkazem na nejmenované vládní zdroje.

Foto: Reuters

Účastnice generální stávky v Portugalsku

Článek

Portugalsko je po Irsku dalším adeptem na pomoc kvůli současné dluhopisové krizi, nicméně hlavním cílem tohoto kroku má být záchrana čtvrté největší ekonomiky eurozóny – Španělska. Ve čtvrtek se objevily zprávy, že záchranný fond se bude muset zvýšit, aby vůbec stačil pro případnou pomoc Španělsku.

"Pokud Portugalsko použije finance z fondu, tak to bude dobré pro Španělsko, které má velkou expozici vůči Portugalsku," citoval Financial Times Deutschland nejmenovaný zdroj z německého ministerstva financí.

Podle agentury Reuters se značná část analytiků domnívá, že právě Lisabon se bude muset obrátit s žádostí o finanční pomoc ze záchranného fondu EU. Současně se objevují obavy, že k podobnému scénáři se nakonec uchýlí i sousední Španělsko.

Portugalský parlament bude v pátek schvalovat rozpočet na příští rok. V zemi je cítit napětí, ve středu se konala masivní demonstrace, podle odborů největší v historii. Portugalsko má problémy především se slabými veřejnými financemi.

Pomoc prý není potřeba

Podle mluvčího portugalské vlády jsou však informace ohledně nucené pomoci naprosto mylné. Portugalský deník Diario de Noticias s odkazem na zdroj z úřadu premiéra uvedl, že Portugalsko žádnému tlaku nečelí. Již dříve se portugalský premiér José Sócrates několikrát zmínil v tom smyslu, že jeho země o záchranu ve stylu Řecka či Irska neusiluje.

Obdobně se vyjádřil i španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero, podle kterého není pravda, že by se jeho země obrátila s prosbou o pomoc na EFCF. Zapatero uvedl, že "plán na snížení rozpočtového schodku je úzkostlivě a příkladně naplňován". Dění ve Španělsku je podle The Economist "klíčové" pro společnou měnu.

Rovněž ani Evropská komise si podle slov svého mluvčího Amadeu Altafaje není vědoma žádného tlaku na Portugalsko. " Portugalsko předložilo ambiciózní rozpočet na příští rok, jenž obsahuje opatření pro vyřešení situace. Situace Portugalska je odlišná, neboť bankovní sektor země je poměrně zdravý," zdůraznil Altafaj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám