Hlavní obsah

Eurozóna začala v tichosti připravovat řecký bankrot, píší noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam
Aktualizováno

Země eurozóny začaly tajně připravovat kroky k prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů. Napsal to nizozemský ekonomický list Het Financieele Dagblad s odvoláním na zdroje z Bruselu. Eurozóna také podle deníku zvažuje založení nezávislé instituce, která by převzala proces privatizace řeckého státního majetku z rukou řecké vlády.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vládní úředníci již podle listu zahájili práce na technických přípravách mírné formy restrukturalizace řeckého dluhu v podobě takzvané reprofilace, tedy krátkého odsunutí splatnosti dluhopisů, maximálně o tři roky.

Ratingová agentura Moody's v úterý jako poslední ze tří velkých světových agentur ovšem dala najevo, že jakékoli zmírnění dlužní zátěže Řecka v podobě prodloužení splátek by znamenalo "úvěrovou událost".

Moody's upozornila, že v takovém případě by hrozilo podobné prudké zhoršení známek úvěrové spolehlivosti, jaké zaznamenalo Řecko, i Irsku a Portugalsku, dalším dvěma zemím, které se s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodly na finanční pomoci. Pod tlak by se dostaly i ratingy Španělska, Itálie a Belgie.

Masivní privatizace

Řecká vláda hodlá urychleně spustit privatizaci v celkové hodnotě 50 miliard eur (asi 1,2 biliónu korun). Cíl je jasný, jde o získání finančních prostředků na provozní výdaje státu a o přesvědčení investorů, že jihoevropská země dokáže zvládnout dluhovou krizi i bez nutnosti restrukturalizace dluhu.

V první vlně se privatizace dotkne Helenic Postbank a přístavů Pireus a Thessaloniki. Následně přijdou na řadu domácí telekomunikační a energetické společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám