Hlavní obsah

Eurotel chce v květnu spustit internet přes CDMA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mobilní operátor Eurotel chce v květnu uvést do provozu digitální síť CDMA, která mu umožní nabízet vysokorychlostní přístup na internet. Firma chce CDMA postupně nasazovat ve své starší analogové síti NMT, kterou provozuje od roku 1991.

Foto: Bronislav Vala ml.

Hotel Zámek Valeč

Článek

Informovala o tom mluvčí operátora Diana Dobálová. Přípravu služby nedávno pozastavila mateřská společnost Eurotelu Český Telecom, která požadovala, aby operátor doložil efektivitu tohoto kroku. Podle některých komentářů se Telecom obával, že by služba mohla konkurovat jeho nabídce připojení na internet přes ADSL.

Eurotel chce pro CDMA (Code Division Multiple Access) využít celé kmitočtové pásmo 450 MHz, které má přiděleno do roku 2011 v rámci licence od ČTÚ. Nabízet hodlá hlasové i datové služby současně.

Síť NMT v současnosti využívá téměř 40 000 zákazníků. Její modernizace si vyžádá investice v řádu stovek miliónů korun. CDMA by měla umožnit připojení o rychlosti mezi 150 až 200 kbit/s, což je zhruba pětinásobek současné rychlosti pro připojení z mobilního telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám