Hlavní obsah

Euroskupina poskytne Kypru větší flexibilitu u bankovní daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Ministři financí eurozóny se rozhodli dát Kypru větší volnost při stanovení daně z bankovních vkladů, která je podmínkou finanční pomoci pro zemi. Agentuře Reuters to řekl zdroj z řeckého ministerstva financí obeznámený s výsledky telekonference tzv. Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny. Zdroje však rovněž dodaly, že není jisté, jak se nakonec Kypr rozhodne.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Kypřané čekají u bankomatů, aby vybrali co nejvíce peněz, než o část vkladů přijdou.

Článek

Euroskupina se podle zdroje na pondělní telekonferenci shodla, že vklady střadatelů do 100.000 eur (2,6 milionu Kč) by měly být ochráněny. Kypr však musí z daně získat 5,8 miliardy eur, jak bylo stanoveno. Kyperský parlament bude o záchranném balíku hlasovat v úterý.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr však má k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100.000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Plán, jímž se část zátěže pomoci přesouvá na vkladatele, kteří byli v EU dosud úzkostně chráněni, je za tři a půl roku řešení dluhové krize v zemích eura bezprecedentní. Analytici a investoři se bojí, že to může vyvolat masové vybírání vkladů nejen na malém Kypru, ale i v některých ohrožených velkých zemích měnové unie, zejména ve Španělsku a Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám