Hlavní obsah

Europoslanci požadují zákaz plastových tašek na jedno použití

– Brusel

Evropský parlament chce do roku 2020 zakázat nejnebezpečnější plasty. Týká se to i plastových sáčků a tašek na jedno použití. Plyne to z usnesení k evropské strategii snižování množství plastového odpadu v životním prostředí, který v úterý schválili europoslanci.

Ilustrační foto

Článek

Evropští poslanci navrhují, aby unijní legislativa stanovila konkrétní závazné cíle pro sběr a třídění až 80 procent odpadu z plastu. Podpořili též opatření, aby umělé hmoty nejvíce škodlivé pro životní prostředí a lidské zdraví a ty, které není možné druhotně využít, byly postupně staženy z trhu nebo zcela zakázány. Týkat se to má i plastových sáčků a tašek na jedno použití.

„Je to další krok k tomu, aby byly nejnebezpečnější plasty spolu s některými aditivy zakázány,” přivítal rozhodnutí Evropského parlamentu člen frakce sociálních demokratů a socialistů (S) Pavel Poc.

Za klíčový požadavek označil to, že z plastů mají zmizet přísady způsobující rakovinu nebo narušující hormonální funkce v lidském organismu.

„Parlament ukázal, jak se vypořádat s obrovským problémem negativního vlivu plastového odpadu na životní prostředí a lidské zdraví. Dnes jsme řekli, že chceme změnit špatné návyky a zodpovídat za naše výrobky od výroby až po konečnou likvidaci... Pomůže nám to také vyčistit naše moře a půdu a zároveň vytvořit více pracovních příležitostí,” přidal se Pocův kolega z S a zpravodaj dokumentu Vittorio Prodi.

Na skládky a do spaloven

Taškám na jedno použití vyhlásila na podzim boj i Evropská komise, která navrhla, aby si členské země samy zvolily, zda omezení v používání igelitových tašek a sáčků dosáhnou jejich zpoplatněním, omezením při uvádění na trh nebo rovnou zákazem. Obchodní řetězce v ČR tehdy plán odmítly.

Podle různých zdrojů se v Evropě ročně vyprodukuje 13 až 25 miliónů tun plastového odpadu. Pouze 25 procent je ho ale v současnosti recyklováno.

Jen v Evropské unii bylo v roce 2010 podle údajů Bruselu na trh uvedeno 95,5 miliardy plastových sáčků a tašek, které většinou slouží na jedno použití a končí na skládkách nebo ve spalovnách. Jejich rozložení v přírodě přitom trvá stovky let.

V Atlantickém a Tichém oceánu plave podle odhadů celkem 80 miliónů tun plastových odpadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám