Hlavní obsah

Euro posiluje díky slibům z Itálie

Kurz eura ve čtvrtek oživil po pětidenním minimu vůči dolaru. Mohou za to především přísliby reforem nové italské vlády. Obavy z šíření dluhové krize eurozóny však trvají. Podle obchodníků mohou aktuální zisky brzy vyprchat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kolem čtvrté hodiny odpoledne euro posílilo o 0,4 procenta na 1,3515 USD a vymanilo se z předešlého pětitýdenního minima 1,3420 USD. Vůči jenu evropská měna zpevnila o 0,3 procenta na 104,04 JPY.

Euro dopoledne klesalo pod tlakem nepříznivých výsledků aukcí státních dluhopisů ve Španělsku a Francii, které prohloubily obavy z šíření krize. Pozornost se však poté upřela na Itálii, kde šéf nové vlády Mario Monti označil za priority reformy důchodového systému a trhu práce, boj proti daňovým únikům a změny v daňovém systému.

Itálie je nyní v centru dluhové krize, protože výnosy jejích dluhopisů se nyní pohybují kolem kritické hranice sedmi procent.

Evropskou měnu podpořily i příznivé ekonomické údaje ze Spojených států. Ty povzbudily chuť investorů na rizikovější aktiva, mezi něž patří i euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám