Hlavní obsah

Euro poprvé za méně než 24 korun

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Česká měna opět přepisuje historické rekordy vůči euru. Ve svém posilování je přitom rychlejší než odhady analytiků. Ti ještě dopoledne hovořili o tom, že se kurz pod 24 korun může dostat během následujících dní. Přesto se již odpoledne dostal na 23,94 Kč/EUR. Novinkám to potvrdil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Koruna zdolává rekordy již čtrnáct dní v řadě.

Článek

"Stojí za tím zřejmě nějaký tlak ze strany velkého hráče na trhu. Podle technické analýzy je tu prostor pro posilování," komentoval Frayer.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka stojí za středečním posilováním hlavně sentiment na trzích střední a východní Evropy. "Kromě koruny posiloval i maďarský forint a polský zlotý," uvedl Vejmělek, který dopoledne označil za reálné, že 24korunová hranice bude pokořena v nejbližších dnech.

Měna však byla rychlejší než jeho odhad. Další vliv na kurz má i stále slábnoucí americký dolar. Vůči němu se tuzemská měna podle informací serveru Patria Online obchodovala za 15,52 Kč/USD.

Konkrétní důvody, které stojí za rekordem, však analytici neznají. Přiznávají, že posilování měny jde proti nepříliš dobrým makroekonomickým zprávám, které již několik týdnů ukazují zpomalení tuzemské ekonomiky.

:. Vývoj kurzu koruny vůči euru. Foto: ČNB/Novinky

Posledních čtrnáct dní dělá tuzemská měna divy. Analytici již upozorňovali, že tak silná měna škodí exportérům. Například oděvní společnost OP Prostějov oznámila, že kvůli silnému kurzu musí zavřít některé své závody.

Naopak našinci, kteří se chystají do zahraničí, si přijdou na své. Podle analytiků je příhodná doba nakupovat valuty, zejména eura, libry a dolary.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám