Hlavní obsah

Euro chytá druhý dech, pomáhá mu záchrana pro Řecko

Novinky, toh

Jednotná evropská měna v pondělí dopoledne výrazně posílila proti dolaru a britské libře. Euru totiž pomohly zprávy o chystané pomoci pro zadlužené Řecko.

Článek

Právě problémy Řecka dlouhodobě trápí celou eurozónu, protože srážejí kurz jednotné evropské měny. Již týdny se vedly debaty o tom, jak zadlužené zemi pomoci, zatím však marně. Teprve o víkendu se eurozóna rozhodla, že je připravena Řecku poskytnou úvěry ve výši třiceti miliard eur. [celá zpráva]

Měna pak díky tomu v pondělí dopoledne posílila vůči dolaru o více než dvě procenta na 1,3672 EUR/USD, polepšila si i vůči libře.

Přestože Řecko v poslední době jen těžko shání peníze do děravé státní pokladny, o pomoc zatím nežádalo. Kromě unijních peněz by mohla země získat podporu i od Mezinárodního měnového fondu.

Řecká vláda zatím výrazně škrtala veřejné výdaje a zvyšovala daně. V očích investorů to však zatím nebyly dostatečné kroky. Například ratingová agentura Fitch v pátek snížila hodnocení úvěrů vázaných na vládní dluh z BBB na BBB-. Jedná se tak o nejhorší hodnocení, jakého se kdy zemi dostalo. Hodnocení řeckých závazků se tak dostalo už jen jeden krok od potupné spekulativní kategorie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám