Hlavní obsah

Euro a akcie po útocích v Paříži klesají, čeká se dopad na cestovní ruch

Euro v pondělí oslabilo vůči dolaru a akciové indexy hlavních západoevropských burz ztrácely téměř procento. Podle ekonomů mohou páteční teroristické útoky v Paříži znejistit investory. Nejvýraznější dopad čekají na oblast cestovního ruchu, což je již vidět na akciích některých aerolinek.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Francouzská vlajka na budově burzy v New Yorku

Článek

Kurz eura v reakci na útoky v Paříži v pondělí po otevření trhů v Asii klesl k minimu za více než šest let. Po otevření evropských trhů euro mírně oslabilo k dolaru z pátečních 1,0769 USD/EUR na 1,0700 USD/EUR, ale vzápětí začalo posilovat a vracet se blízko pátečních hodnot.

Burza v Paříži zahájila ráno propadem téměř o procento, podobně klesly i burzy v Německu a Španělsku. Před desátou dopoledne klesá francouzská burza o 0,38 procenta proti pátku a německá jen o 0,17 procenta. Pražská burza slabě roste o 0,17 procenta.

Americká burza otevře až odpoledne středoevropského času.

Psychologický efekt

Dopad útoků bude podle analytiků jen dočasný. Dlouhodobější dopad pátečních událostí na finanční trhy ani ekonomiku většina ekonomů neočekává, uvedla agentura Reuters.

Analytici předpokládají, že investoři, zejména v Evropě, budou nyní opatrnější.

"Může nastat čistě psychologický efekt, který odradí investory od větší aktivity, dokud nebude situace jasnější," řekl agentuře Reuters analytik firmy IG France Alexandre Baradez.

Podle ekonomů může všeobecný charakter pátečních útoků, na rozdíl od lednových zacílených akcí v Paříži, poškodit cestovní ruch Francie, který se na výkonu její ekonomiky podílí 7,5 procenta. Málokdo ale čeká podobně výrazné dopady, jaké měly na trhy útoky teroristů na New York z 11. září 2001.

Akcie AirFrance KLM na burze v Paříži ráno klesaly o pět procent, akcie německé Lufthansy na burze ve Frankfurtu oslabily o dvě procenta. O 3,4 procenta klesly také akcie majitele British Airways IAG. Víc než o šest procent klesly akcie hotelového řetězce Accor.

Pro aerolinky a cestovní byznys byla negativní již nedávná havárie ruského letadla v Egyptě, kde existuje podezření na teroristický útok a přihlásil se k němu Islámský stát.

Jak to bylo při předchozích útocích

„Má-li být historie vodítkem, pak nejpodobnější událostí je série smrtících výbuchů v madridských příměstských vlacích a na tamních nádražích, která si 11. března 2004 vyžádala život 191 obětí. Stěžejní burzovní index eurozóny Dow Jones Euro Stoxx odepsal během 11. března 2004 zhruba tři procenta. V poklesu pokračoval i v následujících dnech, ale do konce měsíce své ztráty takřka úplně kompenzoval,“ připomněl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Po newyorských útocích z 11. září 2001 se burza na Wall Street v následujících dnech neotevřela, obchodovat začala až 17. září 2001. V období od 17. do 21 září se pak index Standard and Poor’s 500 propadl o 11,6 procenta a index trhu Nasdaq o 16,1 procenta. Po 23 obchodních dnech se však index Standard and Poor’s 500 vrátil na svoji hodnotu z 10. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám