Hlavní obsah

EU zvýšila limit na dovoz svetrů z Číny

BRUSEL

Státy Evropské unie se rozhodly, že zvýší limit na dovoz svetrů z Číny. Už několik dní se svetry do zemí EU z východní země nedovážejí, protože Čína ke konci července vyčerpala stanovený limit. EU kvótu uvolnila v době, kdy u jiných výrobků dovozy omezuje, jak se dá.

Článek

Obchodníci, kteří zboží z Číny odebírají, se tak nemusejí bát, že před zimou nebudou mít svetry v nabídce. V Číně nyní čeká na cestu do Evropy až 20 miliónů kusů svetrů.

Čína se s EU dostala v minulých měsících do sporu kvůli neudržitelnému tempu růstu dovozu textilu. Na začátku tohoto roku padly dovozní cla, a vývozům tak už nebránilo vůbec nic. Poté, co se EU začala návalu čínského zboží bránit, se obě strany dohodly, že tempo růstu dovozu se omezí maximálně na 12,5 procenta ročně. Jinak hrozí opět dovozní kvóty. Čína také po nátlaku EU zavedla vývozní cla, i když jsou spíše jen symbolická.

Podobný problém jako Evropa řeší i USA. Ty dokonce minulý týden uzavřely se státy střední Ameriky dohodu, která zrušila mezi státy veškerá cla. USA si od toho slibují například i to, že textil například z Nikaraguy ten čínský vytlačí. USA také omezily růst dovozu u sedmi druhů textilních výrobků na 7,5 procenta ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám