Hlavní obsah

EU zakročí proti operátorům kvůli drahému roamingu

– BRUSEL

Evropská unie není spokojená s vysokými poplatky za přeshraniční volání, tzv. roaming. Chystá se tak zakročit proti mobilním operátorům. V současné době český turista zaplatí za volání ze zahraničí i za několikaminutový hovor stovky korun, v budoucnu by mohl platit stejně jako v ČR. Evropská komisařka Vivian Redingová připravuje směrnici, která by měla roaming značně zlevnit. Její konečná podoba by měla být známá v červnu.

Článek

"Je nejvyšší čas, aby vnitřní trh EU nabídl spotřebitelům a podnikatelům, kteří cestují do zahraničí, podstatně nižší telekomunikační poplatky," řekla v úterý novinářům Redingová. "Navrhuji proto, aby se všechny bezdůvodné poplatky za roaming zrušily cestou nařízení EU. Uživatel mobilního telefonu by neměl platit více jenom proto, že cestuje do zahraničí," dodala.

Žena, která je nepřítelem číslo jedna v očích mobilních operátorů, se chce při tvorbě legislativy inspirovat podobným rozhodnutím z roku 2001, jež donutilo banky snížit poplatky za přeshraniční transakce. Již nyní je ale zřejmé, že její boj nebude snadný. Poplatky za roaming totiž tvoří až 15 procent ze zisků jednotlivých operátorů, kteří na adresu Redingové rozhodně nešetří kritikou a hrozí, že se jí může podařit poškodit celé odvětví.

Operátoři mají rozdílné tarify

Vysoké ceny však nejsou jediným problémem. EU trápí i jejich značná rozdílnost. Tarify se mezi zeměmi i jednotlivými operátory diametrálně liší, a lidé tak mohou být nemile překvapeni, jaké účty jim přijdou za telefonování na dovolené či služební cestě.

Nejlevnější tarif Evropská komise objevila mezi Finskem a Švédskem, a to 0,20 eura (asi šest korun) za čtyřminutový hovor. Naopak nejdražší je mezi Maltou a Lotyšskem, a to 12,70 eura za stejně krátký hovor.

V případě České republiky komise uvedla, že krátký hovor z Velké Británie stojí Čecha 5,19 až 8,87 eura (asi 154 až 253 Kč) v závislosti na českém operátorovi i využívané britské síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám