Hlavní obsah

EU udělala první krok proti levnému textilu z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Evropská komise (EK) bude zkoumat zvýšený dovoz textilu z Číny do Evropy v posledních měsících. V lednu EU zrušila dovozní kvóty a množství textilu z Asie, který nyní do Evropy proudí, podle některých zemí, včetně ČR, narušuje evropský trh a ničí oděvní firmy na kontinentu. Jiné země ale naopak tvrdí, že firmy měly deset let na to, aby se na invazi levného oblečení připravily.

Foto: internet

Velká část textilu z Číny končí na tržnicích

Článek

Vyplynulo to z pondělního setkání evropského komisaře pro obchod Petera Mandelsona s představiteli zemí EU. 

Dovoz textilu z Číny vzrostl za poslední tři měsíce, kdy je trh bez dovozních cel, v některých zemích dokonce pětinásobně. Kromě toho, že EK bude dovozy zkoumat, chce také přimět Čínu, aby export do Evropy omezila. Řekl to náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa, který se v Lucemburku jednání s Mandelsonem účastnil.

"Byli jsme mezi tuctem zemí, které požadovaly razantnější postup Evropské komise. Šetření má totiž trvat dva měsíce, ale žádali jsme spuštění rychlejší procedury, jednat okamžitě," uvedl Tlapa o požadavku skupiny států v čele s Francií a Itálií. Právě tyto země se bojí, že jejich textilky kvůli importům skončí. Tvrdí, že textil je levný právě proto, že v Číně jsou katastrofální podmínky práce.

Na druhé straně bariéry stojí země jako Velká Británie, Německo, Švédsko nebo Nizozemí, které mají na zboží z Číny zájem, protože jejich podniky do čínských textilek investovaly peníze. Tvrdí, že firmy měly deset let na to, aby se na změny připravily a změnily se tak, aby dokázaly konkurovat - například kvalitním - byť dražším oblečením.

Není jisté, že se dovoz omezí

Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson podle Tlapy neupřesnil, kdy by EK mohla uplatnit ochranná opatření, vyplývající z dohody o vstupu Číny do Světové obchodní organizace (WTO). Naopak upozornil, že vyšetřování nemusí automaticky vyústit v restrikce, pokud členské země neprokáží, že dovozem z Číny opravdu trpí.

"Šetření může dopadnout i tak, že se žádná ochranná opatření nezavedou. Nestačí argumentovat jen čísly o zvýšeném dovozu, ale je třeba doložit i způsobenou újmu, třeba na zaměstnanosti," připustil Tlapa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám