Hlavní obsah

EU se Trumpovým clům asi nevyhne

Právo, Tomáš Reiner

Spojené státy zřejmě neprodlouží výjimku na ocel a hliník dovážené z Evropské unie a evropští exportéři tak budou muset začít platit Američanům clo. Takové je podle agentury DPA a listu Financial Times (FT) očekávání německé vlády. Lhůta vyprší už po víkendu.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Dělník v německých ocelárnách firmy Salzgitter AG

Článek

Německá agentura s odkazem na vládní zdroje uvedla, že na tom pravděpodobně nic nezmění ani víkendová návštěva kancléřky Angely Merkelové v Bílém domě.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa plánuje zavedení 25procentního cla na ocel a 10procentního cla na hliník z EU. Opatření podle signálů z Berlína zřejmě vstoupí v platnost hned po doběhnutí lhůty v pondělí.

Zpráva není příznivá ani pro české oceláře. Ačkoli do USA materiál exportují jen minimálně, problémy hrozí například u bezešvých trubek, které za oceán expedují ArcelorMittal i Třinecké železárny.

Německá strana informovala, že jsou cla na spadnutí, s končící státní návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve Washingtonu. Komentátoři s ní původně spojovali naděje, že by Macron mohl Trumpa obměkčit, protože na něj zapůsobil jako hostitel při Trumpově loňském pobytu ve Francii.

Hrozí eskalace

„Z perspektivy dneška musíme předpokládat, že tarify přijdou 1. května,“ potvrdil nejmenovaný zástupce vlády FT.

Trump sliboval zavedení tarifních omezení už před svým zvolením. Současná obchodní výměna je podle něj nevyvážená a poškozuje Američany.

Ačkoliv jsou cla namířena v první řadě proti Číně, Trump je chce vztáhnout i na evropské vývozce. Evropská unie už proto opakovaně pohrozila, že zavede odvetná opatření a uvalí nové tarify například na americký bourbon, tabák či motorky Harley-Davidson.

Celní válka mezi USA a EU byla na spadnutí už v březnu, Trump ale na poslední chvíli udělil Unii i dalším zemím dočasnou výjimku. Požadoval jednání, které ale Evropská komise odmítla, dokud dočasnou výjimku neodvolá. EU poukazuje na to, že Trump porušuje pravidla Světové obchodní organizace (WTO). Ten ale cla hájí s argumentem, že zajišťují národní bezpečnost, k níž se pravidla WTO nevztahují.

Čína, které Washington výjimku neudělil, už odvetné kroky vyhlásila. Ekonomové se obávají, že šířící se protekcionismus negativně ovlivní hospodářský růst ve světě. Také české výrobce znepokojuje vidina problémů, a to kvůli možnému přesměrování toků zboží a zaplavení evropského trhu materiály z třetích zemí.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier ve středu prohlásil, že země EU se připravují na koordinovanou reakci na cla v USA. Dodal, že Unie ale nestojí o obchodní válku a „nekontrolované šíření“ obchodních bariér.

Jednotný postoj podporuje i české ministerstvo průmyslu a obchodu, řekla Právu mluvčí Štěpánka Filipová. EU by podle ní měla reagovat pružně podle vývoje situace. „Ministerstvo je rovněž v kontaktu se zástupci průmyslu ohledně možných výjimek na konkrétní dovozy jednotlivých produktů. O ty mohou požádat američtí partneři českých vývozců, budou-li se opatření USA vztahovat i na EU,“ dodala Filipová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám