Hlavní obsah

EU plánuje zákaz dovozu citrusů z JAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie se chystá zakázat dovoz citrusů z Jihoafrické republiky. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj. Důvodem by se měla stát houbová choroba jihoafrických citrusů, sice zdraví neškodná, ale snižující množství i kvalitu úrody. Evropští pěstitelé se obávají jejího rozšíření i na starý kontinent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tento krok by tak mohl pošramotit úsilí Bruselu o rozříšení obchodování s největší ekonomikou Afriky a příští léto by kvůli němu mohl zmizet pomerančový džus z mnoha evropských stolů.

Evropské úřady letos zachytily 35 nákladů z JAR s citrusovými plody nakaženými touto houbovou chorobou, která se objevuje na citrusech pěstovaných v USA nebo v Číně. V Evropě dosud prokázána nebyla. Pěstitelé citrusů v jihoevropských zemích v čele se Španělskem se ale obávají, že by se mohla rozšířit na jejich stromy.

Evropská komise proto připravuje plány, které by dovoz zakázaly, tvrdí zdroje. Členské země EU by je prý mohly schválit do konce listopadu.

Džus pro Brity nebo Němce v ohrožení

Plánovaný zákaz dovozu citrusů by byl v tuto chvíli do velké míry pouze symbolický. Vztahoval by se na letošní sklizeň, která skončila v říjnu, a dovoz do EU se již tudíž zastavil. Pokud ale unijní úřad pro bezpečnost potravin zjistí, že choroba by se mohla rozšířit na odhadem půl miliónu hektarů citrusových stromů v Evropě, Brusel by zákaz mohl prodloužit.

Jihoafrická republika do EU každoročně vyváží zhruba 600 tisíc tun pomerančů, citrónů, limetek, mandarinek a dalšího citrusového ovoce za zhruba miliardu eur. Je také hlavním zdrojem pomerančového džusu, který během letních měsíců pijí zákazníci v Británii, Německu a ve Francii.

EU se snaží získat podporu Pretorie pro odblokování obchodních dohod se subsaharskou Afrikou, a spor se tak objevuje v nevhodné době.

Hodnocení do konce roku

Evropský komisař pro obchod Karel De Gucht tento týden během návštěvy Johannesburgu podle dalšího zdroje jihoafrickým činitelům sdělil, že kontaminovaný náklad je „závažný a problematický“ a je třeba reagovat.

Šéf jihoafrického sdružení pěstitelů citrusů Justin Chadwick Reuters řekl, že podle mezinárodních odborníků nepředstavuje černá skvrnitost citrusů nebezpečí, a jakýkoli zákaz by proto byl zbytečný.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl mít své hodnocení hotové do konce tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám