Hlavní obsah

EU dostane další dodávku remdesiviru pro půl milionu pacientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) podepsala další smlouvu s americkou firmou Gilead na dodávku léku Remdesivir, který by měl stačit k léčbě až 500 tisíc pacientů s nemocí covid-19. Lék bude k dispozici všem členským zemím Evropské unie (EU), Velké Británii a několika dalším státům. EK to oznámila ve čtvrtek.

Foto: Mike Blake, Reuters

Sídlo farmaceutické firmy Gilead Sciences Inc

Článek

„Prostřednictvím společných nákupů umožňujeme zemím celé Evropy spojit síly a získat přístup k zásadním léčebným prostředkům,” uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová k systému, který Brusel rozjel na jaře v reakci na koronavirovou pandemii. V jeho rámci mohou členské země za příznivé ceny získat léky, ochranné prostředky či plicní ventilátory.

Komise již v létě dohodla s americkou společností dodávku pro přibližně 33 tisíc pacientů a nyní by jejich počet měl přesáhnout půl milionu.

EU a covid: Unie má šanci ukázat svoji sílu. Anebo slabost

Ekonomika

Remdesivir vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem původně na nemoc ebolu.

Podle letošních studií ale preparát pomáhá i při zotavování z nemoci covid-19. EK ho jako první lék na tuto nemoc podmínečně povolila v červenci poté, co to po zrychleném hodnocení přínosů a rizik doporučila Evropská léková agentura (EMA).

Povolen je pro pacienty starší 12 let se zápalem plic, kteří potřebují dodatečné dávky kyslíku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám