Hlavní obsah

EU chce operátory donutit zlevnit roaming

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise se stále snaží přimět mobilní operátory snížit ceny za volání do jiných zemí. Ceny roamingu jsou podle komisařů přemrštěné. Pokud operátoři nezačnou ceny snižovat, uvažuje o regulaci.

Článek

EK spustila stránky, kde lidé mohou porovnat volání mezi jednotlivými zeměmi a operátory a vybrat si toho, kdo jim vyhovuje nejvíce.

Ceny volání do zahraničí jsou v EK přemrštěné a zcela neprůhledné. Tarify se navíc mezi zeměmi i jednotlivými operátory diametrálně liší, a lidé tak mohou být nemile překvapeni, jaké účty jim přijdou za telefonování na dovolené či služební cestě.

Z Malty do Lotyšska za stovky korun

Nejlevnější tarif komise objevila mezi Finskem a Švédskem, a to 0,20 eura (asi šest korun) za čtyřminutový hovor. Naopak nejdražší je mezi Maltou a Lotyšskem, a to 12,70 eura (asi 381 Kč) za stejně krátký hovor. "Takové rozdíly nejsou normální, něco není v pořádku," uvedla komisařka pro informační společnost Viviane Redingová.

Komisařka rovněž kritizovala, že řada operátorů nemá údaje o cenách roamingu na svých internetových stránkách, přestože jim to ukládá etický kodex. Údaje chybějí zejména v situaci, kdy se chce klient dozvědět, kolik v zahraničí zaplatí, pokud mu někdo zavolá z domova.

Údaje na stránkách http://europa.eu.int/information_society/roaming jsou jen dílčí a mají sloužit lidem spíš k tomu, aby si udělali obrázek o cenách, než aby podle nich přesně vypočítali cenu hovoru.

V ČR je nejdražší Eurotel

V případě České republiky komise uvedla, že krátký hovor z Velké Británie stojí Čecha 5,19 až 8,87 eura (asi 154 až 253 Kč) v závislosti na českém operátorovi i využívané britské síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 Kč.

Lidé si v zahraničí někdy nemohou vybrat, kterého operátora budou používat, často jim automaticky naskočí síť, s níž má jejich operátor dohodu. Někdy je ale možné si vybrat mezi několika operátory.

Nejvyšší ceny roamingu má v tuzemsku ve většině případů Eurotel. Podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka ale v ČR dlouhodobě existuje prostor pro pokles cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám